Google+

Albueledsdysplasi

Forekomst: **

Hvad er albueledsdysplasi?

Albueledsdysplasi er en hyppig lidelse hos hvalpe af store racer. Lidelsen deles op i to typer, der begge er udviklingsforstyrrelser i albuen. Type 1 kaldes un-united processus anconaeus, og her er det den bagerste knoglespids i albueleddet, der ikke vokser ordentligt fast. Type 2 kaldes fragmented processus coronoideus, og er det den forreste knoglespids i albuen, der er gået løs. Type 2 er langt hyppigere end type 1, men de giver de samme symptomer og kan ikke klinisk skelnes fra hinanden.  Hunde med albueledsdysplasi udvikler slidgigt i albuen (albueledsartrose).

Hvad er symptomerne?

Haltheden starter når hunden er i kraftig vækst, hvilket vil sige omkring 5-8 måneders alderen. Forbenshaltheden bliver værre når hunden har været ude at motionere, og hunden kan virke stiv efter hvile. De hunde der rammes af lidelsen, udvikler ofte albueledsdysplasi i både højre og venstre albue.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Mistanke om albueledsdysplasi opstår på baggrund af de kliniske symptomer, hundens race og alder. Den endelige diagnose stilles på et røntgenbillede, CT scanning eller en kikkertundersøgelse af albuen.

Hvordan kan sygdommen behandles?

Albueledsdysplasi kan behandles både medicinsk og kirurgisk.  Ved en operation fjernes den lille knoglestump, der ikke er vokset fast/har løsnet sig. Da der altid udvikles slidgigt i et led med albueledsdysplasi, er hovedformålet med en operation, at bremse udviklingen af slidgigt. Hunden bliver ikke ”rask” ved en operation, smerterne og haltheden vil aftage, men ikke altid forsvinde helt.

Er leddet allerede stærkt forandret af gigt, vil en operation have mindre effekt. Her kan medicinsk behandling være det bedste valg. Ved medicinsk behandling skal hunden holdes fuldstændigt i ro i 2-3 uger, når haltheden opstår. Herefter trapper man langsomt motionsmængden op til den normale motionsmængde over et par uger. Samtidig behandles med smertestillende medicin. Din dyrlæge vil sandsynligvis også foreslå dig at supplere med kosttilskud (f.eks. Aptus Glycoflex III, Canosan, CombiCare, Flexadin Advanced UCII eller FlexVital Omega).

Har man en ung hund der er halt på et forben, er det derfor vigtigt at komme tidligt til dyrlæge, mens man stadig har muligheden for at vælge en operation - også selv om hunden kun er en smule halt.

Hvordan forebygges sygdommen?

Albueledsdysplasi er en multifaktoriel lidelse, hvor gener også spiller en rolle. Derfor bør man ikke avle på hunde, der er ramt af albueledsdysplasi. Kraftig fodring øger risikoen for udvikling af albueledsdysplasi, hvorfor det er vigtigt at fodre sin voksende hvalp restriktivt. Vækstforstyrrelser i underbenet (inkongruens mellem radius og ulna) kan også udløse albueledsdysplasi.

Hvordan er fremtidsudsigterne for en hund med albueledsdysplasi?

Da der udvikles slidgigt i et led med albueledsdysplasi, er det en livslang lidelse. Udviklingen af slidgigt kan bremses med en operation, men ikke stoppes helt. Graden af gener hunden vil få senere i livet afhænger af graden af slidgigt der udvikles, hundens smertetærske og dens vægt. Det vil sige at det ikke er sandsynligt at hunden kan bruges på højt niveau, som brugshund eller i konkurrencer. Som kæledyr får de fleste hunde dog et godt liv, og de fleste er kun halte i perioder.

Seneste artikler

Min gravhund kom i mandags i behandling for obs. af diskusprolaps i nakken. Tirsdag var den også meget sløv. Ville ikke rigtig løfte hovedet og...
Forekomst: **** Hvad er en flækket negl/klo? Det sker ikke sjældent at en hund flækker en negl, især stålriste er slemme til at flække neglene...
Forekomst: *** Hvad er et knoglebrud? Et knoglebrud kaldes i medicinske termer en fraktur. Ved et knoglebrud kan knoglen enten være brækket helt...