Google+

Katteinfluenza

Katteinfluenza

Felin Herpesvirus-1, Felin Calicivirus med flere.

Hvad er katteinfluenza?

Katteinfluenza er en samlebetegnelse og dækker over flere forskellige infektioner, der rammer kattes øvre luftveje. Killinger (2-6 måneder) rammes oftest og hårdest af katteinfluenza.

Hvorfor opstår katteinfluenza?

Katteinfluenza er smitsomt og 80-90 % af infektionerne skyldes enten Felin Herpesvirus-1 eller Felin Calicivirus. De resterende 10-20% kan blandt andet skyldes Bordetella Bronchiseptica, Parainfluenzavirus, Reovirus, Chlamydophila felis eller Mycoplasmer.

Hvad er symptomerne på katteinfluenza?

Symptomerne varierer lidt, alt efter hvilken virus eller bakterie der er skyld i katteinfluenzaen, men fælles for dem alle er symptomerne fra de øvre luftveje.

Felin Herpesvirus-1

En infektion med Felin Herpesvirus starter med, at katten bliver nedstemt, nyser vedvarende, får nedsat appetit og let feber. Herefter vil katten typisk få øjenbetændelse og snottet bliver gult og tyktflydende.

Felin Calicivirus

Felin Calicivirus kan både give milde og svære symptomer, da der findes flere forskellige stammer af virus. I mild grad giver Calicivirus appetittab, let feber, let flåd fra næse og øjne, nysen og små sår på næse og tunge. I svære tilfælde får katten feber, øjenbetændelse, løbende næse og eventuelt lungebetændelse. Desuden bliver katten nedstemt, taber appetitten og får sår i mundhulen. Sårene i mundhulen gør, at katten savler. Hos nogle katte giver Calicivirus tillige ledbetændelse, der ofte vil vise sig som en halthed, der skifter fra ben til ben.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Diagnosen stilles ud fra kattens symptomer.

Hvordan behandles katteinfluenza?

Der er endnu ikke fundet et effektivt antiviralt middel der kan kurere Felin Herpesvirus eller Calicivirus, dog har L-lysin (FeliLysin og Enisyl-F) vist sig at have en gavnlig effekt på kattens bekæmpelse af Herpesvirus. Behandlingen består derfor hovedsageligt i at afhjælpe symptomerne. Kattens øjne og næse holdes rene. Katten opfordres til at spise ved at tilbyde den lækkerier. Hvis katten har ondt, når den spiser, tilbydes den blødt foder, såsom dåsemad. Er katten blevet dehydreret og afkræftet gives væske enten under huden eller direkte i blodet.

Hvis katten har sekundære bakterielle infektioner, gult pus fra øjne og næse og eventuelt lungebetændelse kan antibiotika og øjendråber være en mulighed.

Hvordan er fremtidsudsigterne for en kat med katteinfluenza?

Som regel er prognosen god for en kat med katteinfluenza. Det vil sige, at katten bliver rask og uden mén efter en uges tid. Dog kan en kat, der er blevet smittet med en højvirulent stamme af Calicivirus, blive så syg, at den risikerer at dø som følge af infektionen.

Der er desuden risiko for, at katten efter en infektion kan blive rask smittebærer af Calicivirus. Det vil sige, at katten kan smitte andre katte, selv om den ikke selv har nogen symptomer. En kat kan også blive livslang bærer af Herpesvirus. Her vil virusset med mellemrum give sygdom (felin nysesyge), med efterfølgende virusudskillelse.

Hvordan kan katteinfluenza forebygges?

Katteinfluenza kan forebygges gennem vaccination. Felin Herpes og Calicivirus er blandt de sygdomme som kattens årlige vaccination dækker.

Tre killinger

Seneste artikler

Hvad er hoste? Host er en refleks der udløses for at rense luftvejene og fjerne støv eller andet, der generer i de øvre luftveje. Man kan ofte...