Google+

Øregangsbetændelse

Øregangsbetændelse hos kat

Otitis externa

Hvad er øregangsbetændelse?

Øret kan deles op i det ydre øre, mellemøret og det indre øre. Det ydre øre består af den tragtformede brusk der opfanger lyden, og øregangen der slutter ved trommehinden. Mellemøret leder lyden fra trommehinden til det indre øre. Lyden ledes gennem en bevægelig kæde af tre små knogler der forstærker lyden. Det indre øre (øresneglen) omsætter lydbølgerne til nerveimpulser, der sendes videre op til hjernen.

Øregangsbetændelse (otitis externa) er betændelse i det ydre øre.

Hvorfor opstår øregangsbetændelse?

Der er mange faktorer der kan starte en øregangsbetændelse, blandt disse kan nævnes: parasitter (øremider og flåter), fremmedlegemer (hår, indtørret ørevoks med mere) og allergi (fødevareallergi eller atopisk dermatitis). Disse faktorer kan hver især være skyld i en overvækst af bakterier og svampe i øret.

Hvad er symptomerne på øregangsbetændelse?

Katten vil ryste på hovedet og gnubbe siden af hoved mod jorden eller kradse efter øret med bagbenet. Når man kigger ned i øret, vil der være fugtig ørevoks og huden vil rødme. Man vil ofte samtidig bemærke en sur lugt fra øret.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Det er ligetil at stille diagnosen øregangsbetændelse, men den rette behandling og årsagen kan kræve en del udredning. Mikroskopi og dyrkning af ørevoks kan afgøre hvilke bakterier og svampe der er i øret, og hvilken antibiotika de er følsomme overfor.

Dyrlægen kan som regel se øremider direkte med otoskopet, hvis disse er skyld i problemet. Ellers kan lidt materiale fra øret undersøges under et mikroskop.

Er der tale om et allergisk problem, kan det kræve en længere udredning med blodprøver eller priktest for at finde ud af, hvad katten er allergisk overfor. En foderændring kan være med til at afgøre, om der er tale om en fødevareallergi.

En sjælden gang imellem kan en øregangsbetændelse sprede sig til mellemøret. Hvis der er mistanke om mellemørebetændelse, kan et røntgenbillede at kraniet hjælpe til at stille diagnosen.

Hvordan behandles øregangsbetændelse?

I de tilfælde hvor årsagen bag øregangsbetændelsen kan fastslås, behandles denne. Hvis det er allergi der ligger bag, kan det være et omfattende arbejde.

En vigtig del af behandlingen af øregangsbetændelse er at få renset ørene op. Det kan ofte klares i konsultationen, men af og til kræves det at katten lægges i fuld bedøvelse for at få renset ørerne ordentligt op.

Når man kommer hjem fra dyrlæge skal man fortsætte med at rense øret og give medicin efter dyrlægens anvisninger. Man skal finde en balance imellem at rense øret op, så medicinen kan komme ned i øret og virke, og ikke at rense for meget. Hvis man renser øret for ofte, kan dette i sig selv være med til at irritere huden og holde gang i betændelsen.

Når man skal rense øret hældes ørerens i øret. Herefter tager du fat om øret og masserer basis af øret for at løsne skidt og ørevoks. Det løse ørevoks fjernes med en tot vat og procedureren gentages indtil vattotten er ren. Husk at du aldrig selv må rense øret med en vatpind.

I starten kan det være svært at få lov til at rense øret, da øret ofte er ømt. Det vil dog som regel altid blive bedre, når først behandlingen er sat i gang, og øret bliver mindre ømt.

Hvordan er fremtidsudsigterne for en kat med øregangsbetændelse?

Prognosen for en kat med øregangsbetændelse kommer meget an på årsagen der ligger bag. Øremider volder som regel ikke de store vanskeligheder med behandlingen, mens et allergisk problem ofte kan kræve langvarig behandling med gentagne infektioner.

Rødplettet kat

Seneste artikler

Forekomst: *** Hvad er øremider? Øremiden Otodectes cynotis er et almindeligt problem hos killinger. Det er derimod væsentligt sjældnere at...
Min kats pels ser ud som om den er støvet, og hun har fået det dårligere og dårligere indenfor de sidste 3 dage. Hun sover meget, spiser meget...
Jeg opdagede for et års tid siden en lille "klump" på min kat af størrelse og form som en flækket mandel, der sad under huden på flanken. Den er...