Google+

Vægtkontrol hos hund

Hvorfor bliver en hund overvægtig?

Overvægt skyldes for stort indtag af kalorier og er i mange tilfælde kombineret med en mindre aktiv livsstil. Fra naturens side er vores familiedyr udrustet med evnen til at oplagre ekstra energi som fedtdepoter, for at kunne klare sig igennem perioder med sparsom føde. Nu, da dyrene er blevet familiedyr, er overvægt blevet et stigende problem blandt danske kæledyr, til en grad hvor vores opfattelse af et ”normalvægtig” er ved at ændre sig.

Hvorfor er overvægt et problem?

Overvægt giver øget risiko for at udvikle en række livsstilssygdomme, blandt disse kan nævnes: sukkersyge og andre stofskiftesygdomme, gigt og vejrtrækningsproblemer. Overvægtige hunde lever gennemsnitligt kortere end normalvægtige, så hvis hunden er overvægtig mindskes både livskvaliteten og -længden.

Er min hund overvægtig?

Når man lægger en flad hånd på hunden, skal man med et let tryk kunne mærke hundens ribben. Ligeledes skal hunden have en talje, når man kigger ned på den lige oppefra.

Er du i tvivl om din hund er overvægtig, kan du få den vejet hos din dyrlæge. Her kan du også få at vide, hvor meget din hund eventuelt skal tabe sig.

Hvordan sammensættes en slankekur?

Når man sætter sin hund på slankekur, skal den ikke tabe mere end 2 % af sin kropsvægt pr. uge. For en hund på 30 kg, svarer det til 600 g om ugen. Hvis hunden taber sig mere end 2 % om ugen, begynder den at føle sig sulten, og det nedsætter stofskiftet. Dette gør et vægttab endnu sværere, og hunden begynder at forbrænde muskler i stedet for fedt.

Foderet

Den vigtigste del af en slankekur er indtaget af kalorier. Der er store forskelle fra hund til hund på energibehovet, så foderposens anbefalinger skal altid opfattes som vejledende. Der er nogle hunde, der kan holde kropsvægten med helt ned til 50 % færre kalorier per dag end det anbefalede, og nogle der skal have 50 % flere kalorier for at opretholde kropsvægten. Derfor er det vigtigt med kontrolvejninger under slankekuren, så foderrationen kan justeres løbende.

Det er en god idé at anvende et slankefoder, når man begynder en slankekur. Det indeholder færre kalorier og flere fibre. Fibrene gør, at foderet fylder mere i maven, så sultfornemmelsen reduceres. Herudover har specielle slankediæter den fordel, at de indeholder flere essentielle aminosyrer, fedtsyrer, vitaminer og mineraler end almindelige diæter. Når man reducerer det daglige antal kalorier, reducerer man også alle de essentielle næringsstoffer, hvis man ikke skifter det almindelige foder ud med et light produkt.

Godbidder

Det er vigtigt at godbidderne bliver talt med i det samlede energiregnskab, ellers kan godbidderne alene vælte en ellers udmærket slankekur. Hvis man gerne vil give godbidder for eksempel under træning, kan man tage lidt af den daglige foderration og bruge som godbid. Hvis man vælger andre fodermidler som godbidder, skal man huske at medregne antallet af kalorier herfra i den daglige foderration.

Motion

Motion gør godt for meget, også for en slankekur. Du kan øge den daglige gåturs længde og lege med din hund – det er sundt for jer begge.

Overvægtig hund

Seneste artikler

Hunde er i modsætningen til f.eks. katte, ikke strikte kødædere (carnivorer). Skal man forstå, hvorfor mange hunde synes om den ekstra...
Der findes ikke meget mad der egner sig lige så godt til en lun sommeraften, som det der er tilberedt på en grill. Men det er ikke al grillmad, som...