Google+

Hofteledsluksation

Forekomst: **

Hvad er hofteledsluksation?

Når lårbenshoved ikke længere sidder pænt på plads i hofteskålen, er der tale om hofteledsluksation.


Hvorfor opstår hofteledsluksation?

Lige på toppen af lårbenshoved, sidder let ligament - "det runde ligament", der holder lårbenshoved fast i hofteskålen. Får lårbenshovedet et tilstrækkeligt hårdt slag, kan dette rives over, og hoften lukserer. Det kan f.eks. ske ved en påkørsel eller fald fra stor højde.

Hvad er symptomerne på hofteledsluksation?

Det er smertefuldt når hoften går af led, hvorfor katten vil aflaste benet (eller i sjældne tilfælde begge bagben), som regel vil katten knap støtter på benet. Der er dog store forskelle fra kat til kat, hvor halte de bliver. Katten vil ofte stille det syge ben ind under sig, med knæet roteret udad.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Mistanken rettes hurtigt mod hofteleddet, da katten har meget ondt, når hofteleddet bevæges. Dyrlægen kan ofte mærke en asymmetri omkring bækkenet. Den endelige diagnose stilles med et røntgenbillede.

Hvordan behandles hofteledsluksation?

Det er meget smertefuldt at få sat hoften på plads igen. Katten skal være i fuld narkose. Hvis der ikke er andre skader i området, vil dyrlægen som regel altid først forsøge at sætte hoften på plads, ved at hive og dreje lårbenet på plads igen. Lykkes dette, skal katten have benet bundet op i en periode bagefter (typisk 4-7 dage), så hoften ikke går af led igen. I denne periode og ca. 2 uger efter bandagen er fjernet, skal katten holdes i ro.

Lykkes det ikke at hive hoften på plads igen, bliver man nødt til at åbne op ind til hofteleddet, og sætte hoften på plads igen kirurgisk. Der findes flere forskellige måder at gøre dette på.

Hvordan er fremtidsudsigterne for en kat med hofteledsluksation?

Da hofteledsluksation som oftest er et resultat af et traume (hårdt slag), afhænger fremtidsudsigterne af, hvilke andre skader katten har fået. Har katten ikke andre skader, har katten gode fremtidsudsigter, når hoften først er sat på plads.

Når det så er sagt, så er der en risiko for at hoften går af led igen, da hoften er meget sart, indtil det runde ligament (det der holder hoftehoved på plads) er groet sammen igen.

Hvordan kan hofteledsluksation forebygges?

Hofteledsluksation kan ikke forebygges, da det er et resultat af en ulykke.

Seneste artikler

Forekomst: ** Hvad er spondylose? Spondylose er en sygdom hvor der dannes ny knoglevæv (osteofytter) på siderne og undersiden af hvirvellegemerne i...