Google+

Kronisk nyresvigt

Kronisk nyreinsufficiens hos kat

Forekomst: ***

Hvad er kronisk nyreinsufficiens?

Ved kronisk nyreinsufficiens ses et progressivt tab af aktive nefroner (de funktionelle enheder i nyren), hvilket fører til en nedsat filtration af blodet og syntese af hormoner. Når man siger, at sygdommen er ”kronisk” betyder det, at den har stået på i måneder eller år, og den er irreversibel. Sygdommen kan altså ikke kureres, men symptomerne kan lindres. Kronisk nyreinsufficiens forværres som regel over tid. Derfor er det vigtigt tidligt i forløbet at få stillet diagnosen, for at bremse uviklingen af sygdommen.

Kronisk nyreinsufficiens ses oftest hos ældre katte.

Hvad er symptomerne på kronisk nyreinsufficiens?

De tidligste symptomer er øget tørst og urinering. Senere ses vægttab, trist pels og katten bliver ”kræsen”.

Nyren bliver dårligere og dårligere til at udskille affaldsstoffer, hvorfor disse vil ophobes i kroppen. Dette kaldes uræmi. Symptomerne på uræmi er: appetittab, opkastninger, sår i munden, ånden lugter af acetone og katten bliver træt. Der kan desuden ses blodmangel og forhøjet blodtryk.

Hvilke test udfører dyrlægen for at stille diagnosen?

Diagnosen stilles ud fra blodprøver og en urinprøve. Dyrlægen vil eventuelt også tage røntgenbilleder, ultralydsscanne og måle blodtrykket. Det er ofte ikke muligt, at finde primærårsagen til kronisk nyreinsufficiens.

Hvordan kan sygdommen behandles?

Selv om sygdommen ikke kan helbredes, kan de fleste katte med kronisk nyreinsufficiens behandles, så de får en god livskvalitet i måneder eller år. Behandlingen afhænger af kattens behov, men kan bestå af en kost, der er skånsom for nyrerne og medicin, der afhjælper symptomerne.

Når protein fordøjes, udskilles affaldsstofferne over nyrerne. Derfor er det vigtigt, at nyrepatienter ikke indtager for meget protein. Det er vist at katte, der er på en nyrevenlig diæt lever længere. Desuden kan nyrepatienter let dehydrer, hvorfor det er vigtigt, at de altid har adgang til frisk drikkevand.

Nyrepatienter bør regelmæssigt komme til kontrol hos dyrlægen for at klarlægge om nyrefunktionen er ændret, og der dermed er behov for ændret behandling.

Fodring af nyrepatienten

I langt de fleste tilfælde vil dyrlægen anbefale en omlægning af kosten til en diæt, der er skånsom for nyrerne. Målet med en nyrevenlig kost er, at kattens energi og næringsmæssige behov er opfyldt. Desuden ønsker man at mildne symptomerne og bremse udviklingen af sygdommen.

Mange af symptomerne som opkast, sløvhed, appetittab, diarré og sår i munden, kan reduceres ved at reducere mængden af protein i foderet. Disse symptomer skyldes nemlig affaldsstoffer fra kroppens nedbrydning af protein, der ophobes i kroppen, når nyrens evne til at udskille dem forringes.

Det er også vigtigt med en afstemt mineralbalance, især af mineralerne fosfor, calcium, natrium og kalium. Det er vist, at en reduceret mængde fosfor i foderet bremser udviklingen af nyreinsufficiens hos katte. Natrium (bordsalt) vil også være reduceret i nyrediæter, da det hjælper til med at kontrollere et forhøjet blodtryk.

Katte med nyresvigt har en øget urinproduktion, hvorfor de kan have et øget tab af vandopløselige proteiner. De har derfor et øget behov for vandopløselige proteiner.

Man kan købe specialkost til nyrepatienter, der opfylder alle disse krav

Hvis katten ikke vil spise, skal man kontakte sin dyrlæge. Man må aldrig tvangsfodre sin kat, da den så kan udvikle aversioner mod fodret, når den igen har det bedre.

                       Sovende kat

Seneste artikler

Hvad er sterilisation? Ved en sterilisation fjernes enten både kattens livmoder og æggestokke (ovariehysterektomi) ellers fjernes blot kattens...
Hvad er kastration? Ved kastration fjernes begge testikler kirurgisk. Katten kan kastreres allerede fra to måneders alderen, uden risiko for dens...
Forekomst: **** Hvad er blærebetændelse? Når man snakker om blærebetændelse (cystitis), tænker de fleste på en bakteriel infektion i blæren,...