Google+

Addisons sygdom hos hund

Forekomst: **

Hvad er Addisons sygdom?

Addisons sygdom er opkaldt efter Thomas Addison, som var den første, der demonstrerede at binyrerne er livsnødvendige. Binyrerne ligger i bughulen, ved siden af nyrerne, og det er derfor de kaldes for binyrerne. De producerer binyremarv- og binyrebarkhormoner. Hormoner er signalstoffer der produceres et sted i kroppen og transporteres med blodet til et andet sted i kroppen, hvor hormonet afkodes.

Addisons sygdom opstår, når binyrerne producerer for lidt binyrebarkhormon.

Hvorfor opstår Addisons sygdom?

Den hyppigste årsag til Addinsons sygdom, er at kroppens eget immunforsvar ødelægger binyrebarken. Kroppens immunforsvar angriber fremmede elementer som virus og bakterier, men af uvisse årsager kan det begynde at angribe kroppens egne celler. Immunsystemet ser altså cellerne i binyrerne som fremmede og angriber dem. Dette kalder man for en autoimmun sygdom.

Mindre almindelige årsager til Addisons sygdom er kræft eller infektioner i binyrerne. En overbehandling af Cushing´s syndrom, hvor kroppen producerer for meget binyrebark hormon, giver også Addisons sygdom.

Addisons sygdom er en relativt sjælden sygdom. Sygdommen er hyppigst hos yngre hunhunde, men angriber dog alle aldre og begge køn.

Hvad er symptomerne på Addisons sygdom?

Sygdommen kan opstå pludseligt, men vil oftest opstå langsomt over uger til måneder og være kronisk. Symptomerne er ikke specifikke, men nogle af følgende symptomer kan ses: ekstrem træthed, appetittab, opkastninger, diarré, vægttab, generaliseret svaghed og mental depression. Ved kronisk sygdom vil man se tilbagevendende perioder med maveproblemer i form af opkast og diarré og tiltagende træthed.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Symptomerne på Addisons sygdom er meget uspecifikke. Mange andre sygdomme som hjerte-, lever-, nyre- og mavetarmsygdomme, giver samme symptomer, og er tilmed mere almindelige. Derfor vil dyrlægen ofte ikke mistænke Addisons sygdom som det første, og undersøge andre organsystemer inden Addisons sygdom bliver mistænkt. Når Addissons sygdom bliver mistænkt, kan en specifik test udføres for sygdommen. Testen der hyppigst bliver anvendt kaldes en ACTH stimulations test. Hvis testen er positiv kræves der livslang behandling.

Hvordan behandles Addisons sygdom?

Når diagnosen stilles vil hunden ofte have behov for intensiv behandling på et hospital. Når hunden kommer hjem skal den have binyrebarkhormon resten af livet, men vil kunne leve et normalt liv, når den rette dosis er fundet.

Brun labrador kigger op

Seneste artikler

Forekomst: * Hvad er hyperparathyreoidisme? Parathyreoideakirtlerne (biskjoldbrusskirtlerne) er små kirtler der sidder lige ved skjoldbrusken...
Forekomst: *(*) Hvad er akromegali? Akromegali ses oftest hos midaldrende og ældre tæver. Lidelsen skyldes en øget produktion af væksthormon fra...
Forekomst: *** Hvad er Cushing´s syndrom? Cushing´s syndrom skyldes en overproduktion af binyrebarkhormon. Årsagen til denne overproduktion af...