Google+

Progressiv retina atrofi (PRA) hos hund

Hvorfor opstår progressiv retina atrofi?

PRA er en autosomal recessiv sygdom. Dette betyder at PRA er en arvelig sygdom, der kommer til udtryk, hvis hunden arver sygdomsgenet fra begge forældre.

Hvad er symptomerne på progressiv retina atrofi?

Ofte vil det første symptom, man observerer som ejer, være, at hunden er blevet natteblind. Hunden vil ofte blive utryg ved at gå fra et lyst til et dunkelt oplyst rum, for eksempel når hunden skal ud og luftes om aften. Den vil muligvis også støde ind i ting i tusmørke. Senere vil hundens dagssyn også blive nedsat, og den kan ende med at blive helt blind.

Senere i sygdomsforløbet er det ikke ualmindeligt, at grå stær (katarakt) opstår som en følgesygdom til PRA.

Det er forskelligt fra race til race, hvor gammel hunden er, når sygdommen bryder ud.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Dyrlægen kan med et ophtalmoskop se nethinden. Denne undersøgelse kaldes en øjenlysning. Nethinden hos hunde med PRA får et karakteristisk udseende på grund af den tynde retina. Nethinden reflekterer lyset mere end normalt, blodkarene i nethinden bliver tyndere og synsnerven bliver blegere.

Hos nogle racer har man fundet det sygdomsfremkaldende gen, og hos disse racer kan man gennem en blodprøve teste om de er bærere af sygdommen.

Hvordan behandles progressiv retina atrofi?

PRA kan ikke behandles. Man forsøger at begrænse sygdommens udbredelse ved at udelukke syge hunde fra avl. Derfor er det et krav for nogle racer, at de skal have ”lyst øjne” inden de kan blive avlsgodkendt. Inde på Dansk Kennel Klubs hjemmeside kan du se om denne avlsrestriktion gælder for din hund.

                          Dalmatiner slikker hånd

Seneste artikler

Hvad er kastration? Ved kastration fjernes begge testikler kirurgisk. Hunden kan kastreres allerede fra to måneders alderen, uden risiko for dens...
Under fødslenDet er en god idé at placere hvalpene i en varm kasse under selve fødslen, for at forhindre at tæven kommer til at skade dem. Kassen...
Hvor lang tid er tæven drægtig?Længden af drægtigheden afhænger af, hvornår tæven har ægløsning. Hanhundens spermier er befrugtningsdygtige...