Google+

Hæmangiosarkom hos hund

Miltbasetumor

Hvad er et hæmangiosarkom?

Et hæmangiosarkom er en kræftknude i blodkarrets væg. Ældre hanhunde, især Schæferhunde og Golden Retriever, har øget risiko for at få denne type af kræft. Kræftknuden udvikles hyppigst i milten (ca. 50 %), hjertets højre forkammer eller i underhuden.

Hvad er symptomerne på et hæmangiosarkom?

Symptomerne afhænger af, hvor den primære tumor sidder, og om den har dannet metastaser. Hvis tumoren sidder i milten eller i hjertet, ses der ofte hjertearytmier. Hunde, hvor tumoren sidder i milten, får ofte øget bugomfang på grund af væksten af tumoren eller blod i bughulen. Hunde med et hæmangiosarkom i hjertet får ofte rytmeforstyrrelser eller hjertesvigt.

Uanset hvor tumoren sidder får patienter med et hæmangiosarkom ofte blødningsforstyrrelser, blodmangel samt flere andre forandringer i blodbilledet.

Da kræftknuden udspringer fra karvæggen, indeholder den meget blod. Derfor er der risiko for, at tumoren pludselig kan briste. Hunden vil da pludselig kollapse som følge af de massive indre blødninger.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Tumoren findes ved hjælp af røntgen eller ultralyd. Når knuden er fundet, kan en diagnose stilles ved at tage en prøve ud af tumoren med en kanyle.

Hvordan behandles et hæmangiosarkom?

Muligheden for at behandle et hæmangiosarcom er desværre ikke så gode. Hvis tumoren sidder i milten, er det muligt at fjerne milten kirurgisk. Denne operation giver dog som oftest kun hunden nogle måneder ekstra at leve i.

Hvordan er fremtidsudsigterne for en hund med et hæmangiosarkom?

Fremtidsudsigterne for en hund med et hæmangiosarkom er desværre dårlige. En hund der har fået konstateret et hæmangiosarcom lever gennemsnitligt et halvt år efter diagnosen er stillet.

Schæferhund

Seneste artikler

Hvad er hjerteorm? Fransk hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) er en lille rundorm, der som voksen orm lever i hundens hjerte og blodkar. En hund...
Forekomst: ** Hvad er shock? Shock er ikke en sygdom, men en fysiologisk tilstand, hvor blodcirkulationen ikke et tilstrækkelig ud til muskler og...
Endokardiose, kronisk valvulær sygdom, mitral insufficiens, mitral regurgitation Hvad er hjerteklapinsufficiens? Hjertet består af fire kamre,...