Google+

Min hund klør sig ved ørene, kan det være skab?

Hej,

Min golden retriever 7 snart 8 år gammel har fået et hudproblem. Hun kom hjem med sår oppe på øret. Jeg behandlede det med Calendula og det helede op, men nu har hun fået sår flere stæder nær øret, og hun har kløet meget i sårene. I dag fik hun en krave på. Da det har varet nogle uger tænker jeg på om det kunne være "skab"?! I så fald vil i kunne ordinere et medikament?

Venlig hilsen Anne Merete


 

Kære Anne Merete

Tak for dit spørgsmål.

Du har ret i at skabsmiden har en forkærlighed for øreflippen, især kanten af øreflippen. Herudover angriber skabsmiden områder med tynd hud, bl.a. i ”armhulen” ved forbenene, hvor man ofte kan se små røde pletter på en hund der er angrebet af skab. En hund der er angrebet af skab, vil typisk klø sig meget voldsom og ikke kunne finde ro til hverken sove, spise eller lege. Heldigvis er der ikke så mange hunde der angribes af skab, men de forekommer bestemt, især hos hunde der har haft kontakt med ræve.

En lidelse der er meget udbredt hos Golden Retriever, er betændelse i den ydre øregang. Hvis du løfter øreflappen og kigger ned i øret, vil man hos en hund med betændelse i den ydre øregang se øget mængde ørevoks. Der er normalt meget sparsom mængde ørevoks i et hundeøre, så ser du ørevoks, er der næsten altid tale om øregangsbetændelse. Der kan desuden også ses rødme af huden, og hvis man lugter til et øre med øregangsbetændelse, lugter det som sure tæer.

En mild øregangsbetændelse kan behandles ved at rense øret op med ørerens. Faktisk anbefaler eksperterne på Landbohøjskole at en mild øregangsbetændelse behandles med ørerens med Tris-EDTA og klorhexidin (Otodine). Øret skal renses dagligt, så længe der er øget mængde ørevoks, hvilket som regel er minimum 14 dage. Herefter trapper man ned og renser man efter behov. Det vil sig at man kun renser når man kan se ørevoks og øret lugter surt. Et sundt øre skal man holde sig fra, her irriterer man mere end man gavner ved at rense øret.

Er der tale om en mere alvorlig øregangsbetændelse, kræver øret behandling med receptpligtige øredråber. Her skal man dog stadig rense øret dagligt for optimal effekt.

Du er meget velkommen til at sende mig et billede af øret, også meget gerne et hvor du løfter øreflippen. Så kan jeg udtale mig meget mere sikkert om, hvad den mest sandsynlige diagnose er.

God bedring med hende.

 

Med venlig hilsen

Dyrlæge Thea S. Kamstrup