Google+

Spolorm

Spolorm hos kat

Hvad er spolorm?

Spolorm er en indvoldsorm, der lever i kattens tarmkanal. Kattens spolorm hedder Toxocara cati, mens Toxacaris leonia kan inficere både hund og kat. Hunnerne kan blive op til 18 cm lange.

Hvordan smitter spolorm?

Spolormens æg udskilles med katten afføring. Herefter optages de af en mellemvært, som kan være en mus, bille eller en regnorm, hvor spolormen vandrer ud i værtens væv og indkapsler sig. Når katten så æder værten, vil ormen aktiveres, og udvikle sig til en voksen orm i kattens tarmkanal.

Hvis katten selv indtager æggene, vil larverne vandre ud af tarmkanalen, gennem leveren og videre til lungerne, hvor de vandre op igennem luftrøret. Herefter vil katten sluge dem, og de vil udvikle sig til voksne orm i kattens tarmkanal.

De unge larver kan også vandre ud og indkapsle sig i kattens væv. Hos hunkatten kan de så aktiveres, når hun bliver drægtig, og vandre ned i mælkekirtlerne og smitte killingerne når de dier.

Det er kun hos de helt unge killinger, at infektive æg kan udvikle sig til voksne spolorm i tarmkanalen uden en mellemvært.

Smitter spolorm til mennesker?

Kattens spolorm bruger en mellemvært, hvor den vandrer ud og indkapsler sig i værtens væv. Larven kan som nævnt overfor bruge mange forskellige mellemværter, heriblandt os mennesker! Larverne kan blandt andet sætte sig i lever, nyrer, lunger, hjernen og endda i øjnene. Dette fænomen kaldes larva migrans. Man regner dog ikke med at kattens spolorm i denne henseende er et lige så stort problem som hundens spolorm.

Det er især børn der rammes, da de oftere er i tættere fysik kontakt med katte og killingerne end voksne. Desuden ynder katte at grave deres efterladenskaber ned i blød jord eller sand - så som børnenes sandkasse.

Hvad er symptomerne på spolorm?

Voksne katte viser sjældent symptomer på spolorm, men man kan se orm i afføringen og eventuelt i opkast.

Killingerne får oftere symptomer, og man vil da se, at killingerne mister appetitten og bliver nedstemt. Maven kan blive lidt udspilet, og killingen kan få hikke og diarré. Af og til kan blinkhinden ses i øjet. Herudover ser man orm i afføring og opkast. Læs mere om killinger og orm her LINK.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Kattens afføring undersøges for forekomst af æg.

Hvordan behandles spolorm?

Der findes flere forskellige ormekure, og de fås både som pasta, piller, mikstur og til at dryppe i nakken. De er alle på recept.

                                        Mus

Seneste artikler

CalculusHvad er tandsten?Tandsten forekommer hos næsten alle katte i større eller mindre grad. Tandsten starter som bakterielle belægninger (plak)...
Hvorfor bliver en kat overvægtig?Overvægt skyldes for stort indtag af kalorier og er i mange tilfælde kombineret med en mindre aktiv livsstil. Fra...
Felin panleukopeni Hvad er kattesyge? Parvovirus er en DNA-virus, der giver sygdom i mave-tarmkanalen. Kattesyge har et hurtigt og voldsomt forløb,...