Google+

Hjerteklapinsufficiens hos hund

Endokardiose, kronisk valvulær sygdom, mitral insufficiens, mitral regurgitation

Hvad er hjerteklapinsufficiens?

Hjertet består af fire kamre, højre- og venstre forkammer og højre- og venstre hjertekammer. Efter hvert kammer sidder der klapper, der forhindrer tilbageløb af blodet.

Hjerteklapinsufficiens er den mest almindelige hjertesygdom hos hunde og har mange navne. De dækker dog alle over det samme, nemlig at hjerteklapperne fortykkes og forkortes og dermed bliver utætte. Når en del af blodet løber baglæns ved hvert hjerteslag, skal hjertet pumpe en større volumen blod for at få tilstrækkelig blod rundt i kroppen. Dette fænomen kaldes ”volumen overload”. Hjertet er en muskel og bliver ligesom alle andre muskler større, når arbejdsmængden øges. Derfor forstørres hjertet, og man ser også at hundens puls stiger.

Hvorfor opstår hjerteklapinsufficiens?

Hjerteklapinsufficiens ses hos små og mellemstore hunde, og man mener, at sygdommen er arveligt betinget. Cavalier King Charles Spaniels er især ramt af sygdommen, og man har derfor sat et avlsprogram i gang for at mindske forekomsten.

Hvad er symptomerne på hjerteklapinsufficiens?

Det er forskelligt hvor hurtigt hjerteklapinsufficiens udvikler sig, og nogle hunde kan gå med sygdommen i flere år uden symptomer, mens andre aldrig får symptomer.

Når hjertet begynder at have kapacitetsproblemer, er et af de første symptomer hoste. Hosten starter som regel om natten og under motion. Senere vil hunden også hoste i dagtimerne. Desuden ses nedsat motionstolerance, hunden bliver hurtigt træt og forpustet og kan endda besvime ved pludselig kraftanstrengelse. I svære tilfælde af hjerteinsufficiens kan man se væskeansamlinger (ødemer) i kroppen.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Dyrlægen vil lytte efter mislyde på hundens hjerte med et stetoskop. Et elektrokardiogram (EKG) kortlægger den elektriske aktivitet i hjertet, hvor det bliver tydeligt at se forstyrrelse i rytmen og den elektriske ledning i hjertet. EKG er også en god hjælp til at vurdere om hjertet er forstørret.

Røntgenbilleder kan bruges til at se, om hjertet er forstørret, og om der er væskeansamling i lungerne. Ved en ultralydsundersøgelse kan man se, om hjertekamrene er forstørret, og om hjerteklapperne ser normale ud. Hvis ultralydsscanneren har farvedoppler, der kan vise hvilken retning blodet strømmer, kan man direkte se blodet løbe tilbage i hjertekammeret, og diagnosen er da ikke til at tage fejl af. Det er dog ikke mange dyrlæger der har adgang til en ultralydsscanner med farvedoppler.

Hvordan behandles hjerteklapinsufficiens?

I milde tilfælde af hjerteklapinsufficiens kan en diæt med lavt saltindhold hjælpe til med at holde symptomerne nede. Hvis hunden er overvægtig kan det ligeledes hjælpe hunden at smide de overflødige kilo.

Hjerteklapinsufficiens kan ikke kureres, men symptomerne kan afhjælpes med medicin. Ofte vil dyrlægen vælge tre typer af medicin som en ”tretrinsraket”, hvor der kobles ekstra medicin på, når sygdommen udvikler sig.

Den første type af medicin kaldes en ACE-hæmmer. Medicinen udvider de små blodkar, så modstanden i kredsløbet mindskes og dermed også det arbejde, hjertet skal udføre. Desuden giver medicinen et blodtryksfald; øget puls og hjertets fyldningsgrad bliver ligeledes øget.

Hvis hunden får vand i lungerne eller i resten af kroppen, gives samtidig vanddrivende medicin. Når symptomerne er under kontrol reduceres mængden af vanddrivende medicin mest muligt.

Slutteligt kan digoxin tilføjes ved fremskreden hjerteklapinsufficiens. Digoxin bruges især, hvis venstre hjertekammer er markant forstørret eller pulsen er for høj.

Slutteligt kan det nævnes at flere studier har vist, at omega-3 fedtsyrer har en gavnlig effekt på hjerteproblemer. Cardiguard er et oprenset produkt der er lavet specifikt til hunde med hjerteproblemer. Cardiguard kan både gives til hunde der har fået konstateret en mislyd på hjertet, men ikke har brug for medicinsk behandling endnu, eller som supplement til den medicinske behandling.

Hvordan er fremtidsudsigterne for en hund med hjerteklapinsufficiens?

Det kan være meget forskelligt, hvor hurtigt sygdommen udvikler sig, og det afhænger også af hundens fysiske form og helbred. Derfor er det svært at give en prognose for sygdommen. Nogle hunde lever fint med deres hjerteklapinsufficiens og får aldrig symptomer på hjertesygdom. For andre hunde udvikler sygdommen sig hurtigt, men medicin og foder med lavt saltindhold øger livskvaliteten og -længden.

I et amerikansk studie fandt man, at gennemsnitslevetiden var 9 måneder efter at diagnosen var blevet stillet.

Hvordan kan hjerteklapinsufficiens forebygges?

Hjerteklapinsufficiens kan ikke forebygges, men da der er et arveligt aspekt i sygdommen, forsøger man hos nogle hunderacer (Cavalier King Charles Spaniels) at avle sig ud af problemerne.

Cavalier King Charles Spaniel

Seneste artikler

Hvad er hjerteorm? Fransk hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) er en lille rundorm, der som voksen orm lever i hundens hjerte og blodkar. En hund...
Forekomst: ** Hvad er shock? Shock er ikke en sygdom, men en fysiologisk tilstand, hvor blodcirkulationen ikke et tilstrækkelig ud til muskler og...
MiltbasetumorHvad er et hæmangiosarkom?Et hæmangiosarkom er en kræftknude i blodkarrets væg. Ældre hanhunde, især Schæferhunde og Golden...