Google+

CT scanning

CT-scanning er en specielt type røntgenundersøgelse, hvor vi man kan se på hunde og katte og andre kæledyr på en anden måde en traditionel røntgen.

Hvor et normalt røntgenbillede er en gennemlysning af patienten, så giver CT-scanning af hund og kat en beregning der vises som et tværsnit.

Der er generelt to typer CT i brug i veterinær praksis. Fan beam CT og Cone Beam CT. Skal man se på andet end knogler får man en udfordring med Cone Beam CT, da der er for meget spredt stråling.

En CT scanner fungerer ved at røntgenstråling passerer igennem patienten og optages på den anden side af patienten af detektorsystemet. Afhængig af hvor hårdt vævet som røntgenstrålerne passerer på deres vej, dæmpes de mere eller mindre. Faktisk kan en CT-scanner se disse dæmpninger så præcist, at der kan optages omkring 5000 gråtoner, fra sort til hvid.

Billederne optages så de præsenteres som tværsnit af patienten og kan lægges sammen i 3D-modeller.

Høj hastighed er også fordel når man vil scanne for at undgå bevægelsesforstyrrelser på optagelsen. Det afhjælpes af antallet af slices.

Udover optagelsen kan man også tilsætte kontrastmedie for at fremhæve områder med ændret blodforsyning. Til dette formål anvender vi en såkaldt kontrastinjektor.
Det er nødvendigt at anvende kontrast til de fleste CT-studier. Igen er det vigtigt at man har en hurtig scanner for at få en optagelse inden kroppen har udskildt kontrastmediet.

Herlev Dyreklinik tilbyder CT-scanning af hunde, katte og andre kæledyr og du kan læse mere om det ved at følge linket.