Google+

Livmoderbetændelse

Livmoderbetændelse hos kat

Pyometra

Hvad er livmoderbetændelse?

Der er mange årsager der spiller sammen, når en kat får livmoderbetændelse. Den vigtigste faktor er den hormonelle balance, der kan forstyrres ved falsk drægtighed eller løbetidsudsættelse (P-piller).

Den bakterie der oftest isoleres fra en livmoderbetændelse, er E. coli., der som oftest vandrer fra skeden op i livmoderen. I sjældne tilfælde kan bakterierne komme til livmoderen med blodet.

Det øger risikoen for livmoderbetændelse, hvis man bruger medicinsk løbetidsudsættelse.

Hvad er symptomerne på livmoderbetændelse?

Når en kat har livmoderbetændelse, kan livmoder munden både være åben og lukket. Når livmoder munden er åben, kan man se at der flyder pus fra skeden. Der er dog nogle dyr der er så gode til at holde sig rene, at man ikke ser noget pus, selv om livmodermunden er åben. Livmoderbetændelse er farligere hvis livmodermunden er lukket, da der så er risiko for at livmoderen sprænger.

De klassiske tegn på livmoderbetændelse er:

  • Pus fra skeden (hvis livmodermunden er åben)
  • Øget tørst og tissetrang
  • Nedsat appetit
  • Feber
  • Vægttab
  • Opkast og diarré

Hvilke test udfører dyrlægen?

Dyrlægen vil mærke på kattens mave og kan nogle gange mærke den forstørrede livmoder. Katten vil ofte være øm ved denne berøring. Et røntgenbillede og ultralydsscanning kan vise den forstørrede livmoder.

Hvordan behandles livmoderbetændelse?

Den sikreste behandling af livmoderbetændelse er at sterilisere katten. Dette kombineres med intravenøs væskebehandling og antibiotika.

Hvis man ikke ønsker sin kat steriliseret, og livmodermunden er åben, så pusset kan løbe ud, er der mulighed for at behandle sygdommen medicinsk. Katten skal da have en længere antibiotikabehandling samtidig med en hormonbehandling, der fremmer tømningen af livmoderen og retter på hormon balancen.

Den medicinske behandling er en succes, hvis kattens symptomer ophører, og den vender tilbage til normal brunstcyklus. Man bør lade sin kat parre ved næste løbetid, da der er stor risiko for endnu en livmoderbetændelse, når den ikke-drægtige livmoder igen er påvirket af progesteron.

Hellig birma

Seneste artikler

Hvad er sterilisation? Ved en sterilisation fjernes enten både kattens livmoder og æggestokke (ovariehysterektomi) ellers fjernes blot kattens...
Hvad er kastration? Ved kastration fjernes begge testikler kirurgisk. Katten kan kastreres allerede fra to måneders alderen, uden risiko for dens...
Forekomst: **** Hvad er blærebetændelse? Når man snakker om blærebetændelse (cystitis), tænker de fleste på en bakteriel infektion i blæren,...