Google+

Problem: undervægt!

Hej Thea

Problem undervægt! Medsendt stor blodprofil - ved udtagning havde hunden en smule øjenbetændelse, dette er behandlet - ligeledes blev der givet ormekur (der var ingen synlige orme hverken før eller efter kuren). Hun er ekstrem aktiv, men rolig indendørs og glad og villig til leg og indlæring. Efter aftale med dyrelæge får hun nu 2 gange den anbefalede dosis af kvalitets high energi tørfoder + ca. 300 gr. Barf dagligt. Udover det hygger hun sig med gulerødder og æbler mm. Hun spiser alt jeg serverer, og spiser op med det samme. I december måned vejede hun 12 kg og nu vejer hun 13 kg. Hun har afføring 5-6 gange dagligt, og afføring har normal konsistens - men lugter meget. Jeg har som test givet hende lidt majs og konstaterer at de kommer ud 5-6 timer efter. Dyrlægen siger at hun har ekstrem høj forbrænding. Men jeg er ked af at kunne mærke hofteben og ribben så tydeligt. Håber du kan hjælpe med et godt råd.

 

Mange hilsner

Jørgen

 

Race: Border Collie

Køn: Tæve

Alder: 1 år


Hej Jørgen

Tak for dit spørgsmål.

Mange Border Collier har problemer med at tage på, netop fordi mange af dem er – som du også beskriver – er meget aktive. Dertil kommer at hunde, der er omkring et års til, altid er lidt ”ranglede”, men når de runder to års alderen, plejer der at være kommet noget mere fylde og muskler på dem.

Når det så er sagt, så syntes jeg dobbelt dosis foder dagligt lyder af meget – på trods af at der er store individuelle forskelle på hunde. Så jeg forstår godt, at du valgte at få hende tjekket hos dyrlægen. I samråd med din dyrlæge har I meget fornuftigt valgt at tage en stor blodprofil. En blodprofil er rigtig god, da den giver et godt overblik og udelukker mange sygdomme.

Rigtig mange sygdomme giver vægttab, men oftest kommer vægttabet fordi hunden bliver trist/nedstemt og mister appetitten. Når hunden – som du beskriver det - er glad, aktiv og med glæde spiser det den får serveret, begynder man at tænke på om den enten har forhøjet stofskifte eller om den har problemer med at optage næringen fra foderet. Begge dele giver dog problemer med afføringen, der bliver tynd.

Når I nu har gjort jer umagen med at tage en blodprøve, syntes jeg det ville være rart også at have målt stofskiftehormonet (T4). Jeg forstår nu godt at din dyrlæge ikke i første omgang har taget dette med i prøven, da det er meget sjældent at hunde har forhøjet stofskifte (i modsætningen til ældre katte, der ofte rammes af dette). Idexx (som har analyseret prøven) gemmer prøven i nogle dage, så hvis man er hurtig har man muligheden for at få kørt en ekstra test på samme blodprøve. Blodprøven for forhøjet stofskifte vil efter al sandsynlighed være normal, men det ville måske være rart at lukke den diskussion helt.

Eksokrin pankreas insufficiens, som er en sygdom hvor hunden ikke danner tilstrækkeligt med fordøjelsesenzymer, og derfor ikke optager tilstrækkeligt næring, lyder heller ikke sandsynligt. Eksokrin pankreas insufficiens giver foruden et vægttab, en sygelig appetit, hvor hunden nærmest spiser alt hvad den kommer i nærhed af. Herudover vil hunden komme af med store mængder grødet, harsklugtende og ofte gullig afføring. Så når du beskriver afføringen som normal af konsistens, er denne sygdom meget usandsynlig.

Og alt andet har I næsten udelukket med blodprøven, som er fin og normal. Jeg tror derfor du har en sund og rask hund, der er meget aktiv, og derfor forbrænder en masse kalorier. Jeg er overbevist om at hun nok skal få noget mere fylde, i løbet af det næste års tid, som nævnt er det først omkring 2 års alderen at hundene har deres fulde muskelfylde og bredde, men jeg forstår godt dine frustrationer. Jeg syntes du skal fortsætte som du gør med fodringen og rigelig med motion, og se tiden an. Hvis hun ikke får mere fylde i løbet af nogle måneder (eller får andre symptomer), kunne det være en god idé at gentage blodprøven, og se om der er noget der har ændret sig, eller om alt fortsat er stabilt og normalt.

 

Med venlig hilsen

Dyrlæge Thea S. Kamstrup