Google+

Akut nyreinsufficiens

Akut nyreinsufficiens hos kat

Hvad er akut nyreinsufficiens?

Nyreinsufficiens betyder at nyren ikke er i stand til at fjerne affaldsstoffer fra blodet. Når man snakker om ”akut” nyreinsufficiens betyder det, at problemet er opstået over få dage.

Der er mange forskellige årsager til akut nyreinsufficiens. Blandt andet kan det skyldes giftstoffer som kølervæske (etylenglycol), liljer og nogle typer af medicin såsom ibuprofen (Ipren) og acetylsalicylsyre (Kodimagnyl). Det kan også skyldes en alvorlig bakteriel infektion i nyren eller nedsat blodgennemstrømning af nyren for eksempel som følge af dehydrering.

Hvad er symptomene på akut nyresvigt?

Symptomerne på akut nyresvigt er ikke specifikke. De inkluderer øget tørst og urinering. Senere træder træthed, nedsat appetit og opkast til.

Hvilke test udfører dyrlægen?

Dyrlægen vil tage blodprøver og en urinprøve for at klarlægge, om der er tale om nyreinsufficiens, og graden af det. Andre tests som røntgen, ultralyd og specielle blodprøve kan være nødvendige for at klarlægge årsagen til nyresvigt. Man kan dog ikke altid finde årsagen til nyresvigt.

Hvilken behandling er mulig?

Dyrlægen vil som regel starte med at give væske direkte i blodbanen for at genetablere væskebalancen. Vanddrivende piller kan bruges til at øge urinproduktionen.

Nyreinsufficins kan give mavesår, hvorfor man kan give syreneutraliserende medicin. Hvis nyreinsufficiensen skyldes en infektion, gives antibiotika. Man kan også se forhøjet blodtryk hos disse katte, hvorfor blodtrykssænkende medicin kan være nødvendig.

Da kattens tilstand hurtigt kan ændres, er det vigtigt at følge den tæt.

Hvad er prognosen?

På trods af behandling er akut nyresvigt desværre en sygdom, som mange af kattene dør af. Omkring 60 % af kattene med kronisk nyresvigt dør eller aflives som følge af sygdommen. Af de katte der overlever, vil nogle have permanente skader på deres nyre.

 Kat væltet urtepotte

Seneste artikler

Hvad er sterilisation? Ved en sterilisation fjernes enten både kattens livmoder og æggestokke (ovariehysterektomi) ellers fjernes blot kattens...
Hvad er kastration? Ved kastration fjernes begge testikler kirurgisk. Katten kan kastreres allerede fra to måneders alderen, uden risiko for dens...
Forekomst: **** Hvad er blærebetændelse? Når man snakker om blærebetændelse (cystitis), tænker de fleste på en bakteriel infektion i blæren,...