Google+

Skab

Skab hos kat

Notoedres cati, Sarkoptes scabiei

Hvad er skab?

Skab er en lille mide, der lever i og på kattens hud. Kattens skabsmide hedder Notoedres cati men katte kan også angribes af rævens skab Sarkoptes scabiei, selv om ræveskab ikke syntes at smitte katte lige så let som hunde. Skab ses sjældent hos katte i Danmark.

Skabsmiden lever hele sit liv på sin vært, og har en livscyklus på ca. 3 uger. Når hunmiden er befrugtet graver den sig ned i huden, hvor den lægger sine æg. Når æggene klækkes graver nymfestadierne sig op på hudoverfladen, hvor de udvikler sig til voksne mider og lader sig parre.

Hvordan smittes katten med skab?

Skab smitter oftest ved direkte kontakt med et smittet dyr, da skabsmiden ikke overlever ret lang tid i det fri. I stuetemperatur kan de overleve i 2 - 6 dage uden for dyret.

Hvad er symptomerne på skab?

Symptomerne på skab er kraftig kløe. Den kraftige kløe starter et par uger efter at miderne har etableret sig, hvorfor der muligvis ligger en allergisk reaktion bag den voldsomme kløe.

Skab har en forkærlighed for tyndtbehårede områder, og man finder dem derfor ofte på randen af ørene, albuerne og bagsiden af overarmen, haserne og på maven.

I de angrebne hudområder vil huden være rød, varm, delvis hårløs med små røde eller gullige knopper, og huden kan have et tørt og skællet udseende. Den kraftige kløe vil ofte også resultere i hudafskrabninger.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Diagnosen kan stilles på et hudskrab fra et afficeret område. Hvis der påvises mider, æg eller afføring fra miderne i skrabet er diagnosen sikker.

Hvordan behandles skab?

Der findes nu midler til behandling af skab til at dryppe i nakken som man kender det fra loppebehandling (Advocate® og Stronghold®).

                  Ræv

Seneste artikler

Forekomst: *** Hvad er øremider? Øremiden Otodectes cynotis er et almindeligt problem hos killinger. Det er derimod væsentligt sjældnere at...
Min kats pels ser ud som om den er støvet, og hun har fået det dårligere og dårligere indenfor de sidste 3 dage. Hun sover meget, spiser meget...
Jeg opdagede for et års tid siden en lille "klump" på min kat af størrelse og form som en flækket mandel, der sad under huden på flanken. Den er...