Google+

Mavekatar hos hund

Akut gastritis

Hvad er mavekatar?

Mavekatar er en betændelsestilstand i mavesækken og en hyppig lidelse hos hunde.

Hvorfor opstår mavekatar?

Årsagen til mavekatar er ofte ukendt. Den hyppigste kendte årsag til mavekatar er nok foderet, der enten kan være forkert, for rigeligt eller fordærvet. Men der er mange årsager til mavekatar, blandt disse kan nævnes: irriterende stoffer (bivirkninger fra medicin, tungmetaller, rengøringsmidler, pesticider med mere), parasitter, virus (parvovirus, hundesyge, smitsom leverbetændelse), bakterier og fremmedlegemer.

Hvad er symptomerne på mavekatar?

Sygdommen starter oftest med, at hunden pludselig begynder at kaste op. Foruden mad og galde kan der af og til ses lidt frisk blod i opkastet, da der let sprænger et lille blodkar i spiserøret. Ved større mængder frisk eller kaffegrums lignendeblod i opkastet skal man kontakte sin dyrlæge. Hunden vil som regel have nedsat appetit og eventuelt være nedstemt. Feber og mavesmerter ses sjældent ved mavekatar.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Hvis opkastningerne har stået på i kort tid, og hunden ikke har andre symptomer og ellers er frisk, laves typisk en kort udredning. Dyrlægen vil her typisk spørge ind til sygdomshistorien og lave en fysisk undersøgelse (herunder kigge i mundhulen, mærke på hundens mave og undersøge rectum og analregionen). Hvis der ikke findes noget signifikant ved denne undersøgelse vil man ofte vælge symptomatisk behandling.

Er der symptomer på yderligere komplikationer, har hunden kastet op i længere tid, eller hvis den kaster op hyppigere end 1-2 gange om dagen, kræver det en udvidet undersøgelse. Foruden den ovenfor nævnte undersøgelse kan dyrlægen vælge at tage en blodprøve, urinundersøgelse, røntgen (eventuelt med dobbeltkontrast) og ultralydsundersøgelse af bughulen. Det kan også komme på tale at kigge ned i mave- tarmkanalen med et endoskop og tage biopsier.

Hvordan behandles mavekatar?

Når man har fundet årsagen til mavekatar skal denne fjernes. Hvis årsagen ikke findes, og hunden ikke har andre symptomer end opkast og ellers er frisk, kan man forsøge symptomatisk behandling. Symptomatisk behandling består i at faste hunden i op til 24 timer for at hvile tarmkanalen. Vand kan gives i form af isterninger. Efter fasten tilbydes koldt vand i små portioner. Hvis hunden ikke kaster vandet op igen, kan man begynde at tilbyde den fedtfattigt foder, for eksempel en mave-tarm diæt. Foderet gives i hyppige, små portioner (4-6 gange den første dag).

I mere alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at give hunden noget kvalmestillende og væske direkte i blodet, der retter op på væske- og elektrolytbalancen. Der kan desuden også gives medicin, der beskytter maveslimhinden og nedsætter syreproduktionen.

    Labrador hvalp med diarré

Seneste artikler

Calculus Hvad er tandsten? Tandsten forekommer hos næsten alle hunde i større eller mindre grad. Det er dog især mange af de helt små racer, som...
Hvad er parvovirus?Parvovirus er en DNA-virus, der giver sygdom i mave-tarmkanalen. Hvordan smitter parvovirus?Parvovirus opformeres i tarmen og...
Hvad er spolorm?Spolorm er en indvoldsorm, der lever i hundens tarmkanal. Hundens spolorm hedder Toxocara canis, mens Toxacaris leonia kan inficere...