Google+

Mycoplasma

Mycoplasma i kønsorganer hos hund

Forekomst: *

Hvad er Mycoplasma?

Mycoplasmer er en gruppe af bakterier med over 100 underarter, der er kendetegnet ved ikke at have nogen cellevæg. Det betyder at antibiotika, som blandt andet penicillin ikke har effekt over for infektion med Mycoplasma.

Hvorfor opstår Mycoplasma-infektion i kønsorganer?

Mycoplasmer er ofte det man kalder opportunister. Det vil sige, at de kan være en del af hundens normale mikroflora. Først når de rette forhold opstår, vil den starte en egentlig infektion.

Det kan blandt andet skyldes, at en antibiotikabehandling har forskubbet balancen i skedens/forhudens mikroflora, eller den kan opstå ved sygdom hos hunden.

Hvad er symptomerne på Mycoplasma-infektion i kønsorganer?

Man har hos hunde fundet Mycoplasmer ved mange slags infektioner. Urinvejsinfektioner, lungebetændelser, tyktarmsbetændelse og lidelser i kønsorganerne. Man ved ikke om Mycoplasmer i sig selv er årsag til sygdom, eller de slår an når andre bakterier har banet vejen. Der er få rapporter om tæver der har svært ved at blive drægtige, aborter, tidlig fødsel og død af nyfødte forårsaget af Mycoplasma. Den eneste bakterie man ved med sikkerhed giver aborter hos hund er Brucella canis.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Svaberprøver taget fra skeden på tæver, eller forhuden på hanhunde, tages ofte for at prøve at finde en årsag til reproduktionsproblemer.

Det er normalt at finde bakterier når man undersøger svaberprøver, da der er en normal mikroflora i skeden/forhuden. At isolere en bakterie fra skede eller forhud er ikke alene grundlag for at diagnosticere en lidelse i kønsorganerne. Hvis man undersøger specifikt for Mycoplasma vil man ofte også finde dem, da de findes hos mange hunde. I en svensk undersøgelse foretaget på raske hunde i kenneler, blev der fundet Mycoplasmer i over halvdelen af svaberprøverne fra tæverne og mere end tre fjerdedele af svaberprøverne fra forhuden.

Diagnosen skal derfor stilles ved at sammenholde et resultat fra en svaberprøve med de kliniske symptomer.

Hvordan behandles Mycoplasma?

At have isoleret Mycoplasma fra en svaberprøve er ikke i sig selv grundlag nok til at diagnosticere sygdom, og starte en behandling. Nogle avlere beder om at få lavet svaberprøver før parringer. Med mindre der tidligere har været problemer med tomgang, eller sygdom i kønsorganerne er dette ikke indiceret, ligesom behandling for Mycoplasma heller ikke er det uden andre kliniske symptomer. Ved seponering af behandlingen ses ofte recidiv med genetablering af normalfloraen.

Der er mange typer antibiotika som ikke har effekt over for Mycoplasma. Dyrlægen vil ved behandling ofte vælge at bruge et antibiotikum af typen makrolider eller fluoroquinoloner i 2-3 uger.

Beagle

Seneste artikler

Under et skybrud, når vandmasserne overstiger kloakkernes kapacitet, kommer rotter og kloakvand op og blander sig med regnvandet. Ud over at...
Forekomst: *** Hvad er forstørret blærehalskirtel? Forstørret blærehalskirtel (prostata hyperplasi) er en almindelig lidelse hos ældre intakte...
Forekomst: ** Hvad er testikelkræft? Hos hanhunde er testikeltumor den anden mest almindelige form for kræft. Der findes flere forskellige typer at...