Google+

Vægtkontrol

Vægtkontrol hos kat

Hvorfor bliver en kat overvægtig?

Overvægt skyldes for stort indtag af kalorier og er i mange tilfælde kombineret med en mindre aktiv livsstil. Fra naturens side er vores familiedyr udrustet med evnen til at oplagere ekstra energi som fedtdepoter, for at kunne klare sig igennem perioder med sparsom føde. Nu, da dyrene er blevet familiedyr, oplever de ikke længere disse perioder med sult, hvorfor overvægt er et stigende problem blandt danske kæledyr.

Hvorfor er overvægt et problem?

Overvægt giver øget risiko for en række livsstilssygdomme, blandt disse kan nævnes: sukkersyge, ledbetændelse og vejrtrækningsproblemer. Overvægtige katte lever gennemsnitligt kortere end normalvægtige, så hvis katten er overvægtig mindskes både livskvaliteten og -længden.

Er min kat overvægtig?

Når man lægge en flad hånd på katten, skal man med et let tryk kunne mærke kattens ribben. Ligeledes skal katten have en talje, når man kigger ned på den lige oppefra.

Er du i tvivl om din kat er overvægtig, kan du få den vejet hos din dyrlæge. Her kan du også få at vide, hvor meget din kat eventuelt skal tabe sig.

Hvordan sammensættes en slankekur?

Når man sætter sin kat på slankekur, skal den ikke tabe mere end 2 % af sin kropsvægt pr. uge. For en kat på 5 kg, svarer det til 100 g om ugen. Hvis katten taber sig mere end 2 % om ugen, begynder den at føle sig sulten, og det nedsætter stofskiftet. Dette gør et vægttab endnu sværere, og katten begynder at forbrænde muskler i stedet for fedt.

Foderet

Den vigtigste del af en slankekur er indtaget af kalorier. Der er store forskelle fra dyr til dyr på energibehovet, så foderposens anbefalinger skal altid opfattes som vejledende. Der er nogle katte, der kan holde kropsvægten med helt ned til 50 % færre kalorier per dag end det anbefalede, og nogle der skal have 50 % flere kalorier for at opretholde kropsvægten. Derfor er det vigtigt med kontrolvejninger under slankekuren, så foderrationen kan justeres.

Det er en god idé at anvende et slankefoder, når man begynder en slankekur. Det indeholder færre kalorier og flere fibre. Fibrene gør, at foderet fylder mere i maven, så sultfornemmelsen reduceres. Herudover har specielle slankediæter den fordel, at de indeholder flere essentielle aminosyrer, fedtsyrer, vitaminer og mineraler end almindelige diæter. Når man reducerer det daglige antal kalorier, reducere man også alle de essentielle næringsstoffer, hvis man ikke skifter foder.

Godbidder

Det er vigtigt at godbidderne bliver talt med i det samlede energi regnskab, ellers kan det alene vælte en ellers udmærket slankekur. Hvis man gerne vil give godbidder, kan man tage lidt af den daglige foderration og bruge som godbid. Hvis man vælger andre fodermidler som godbidder, skal man huske at medregne antallet af kalorier herfra i den daglige foderration.

Motion

Motion gør godt for mange ting, også for en slankekur. Du øge din kats aktivitetniveau ved at lege med den. Der findes meget kattelegetøj i form af ”fjerkoste” og små lette bolde du kan kaste til katten. De fleste katte jager også gladelig pletten fra en laserpointer.

 Kat drømmer

Seneste artikler

CalculusHvad er tandsten?Tandsten forekommer hos næsten alle katte i større eller mindre grad. Tandsten starter som bakterielle belægninger (plak)...
Felin panleukopeni Hvad er kattesyge? Parvovirus er en DNA-virus, der giver sygdom i mave-tarmkanalen. Kattesyge har et hurtigt og voldsomt forløb,...
Hvad er spolorm? Spolorm er en indvoldsorm, der lever i kattens tarmkanal. Kattens spolorm hedder Toxocara cati, mens Toxacaris leonia kan inficere...