Google+

Forhøjet stofskifte

Forhøjet stofskifte hos kat

Forekomst: ***

Hvad er forhøjet stofskifte?

Skjoldbruskkirtlen (glandula thyroidea) er en lille kirtel der sidder ved skjoldbrusken (adamsæblet). Dens funktion er at producere hormoner, der transporteres med blodet til alle kroppens celler. Skjoldbruskkirtelhormonernes vigtigste funktion er at styre cellernes funktionshastighed. Når skjoldbruskkirtlen producerer for få hormoner arbejder cellerne for langsomt, hvilket giver for lavt stofskifte (hypothyroidisme). Når der produceres for mange hormoner arbejder cellerne for stærkt og giver forhøjet stofskifte (hyperthyroidisme). Forhøjet stofskifte er en sygdom der ofte ses hos katte, og især hos katte der er ældre end 8 år.

Hvorfor opstår forhøjet stofskifte?

I langt de fleste tilfælde skyldes overproduktionen af hormoner en godartet knude kaldet et adenom eller en ligeledes godartet lidelse kaldet adenomatøs hyperplasi. Kun i omkring 3 % af tilfældene skyldes det forhøjede stofskifte en kræftknude (adenocarcinom) i skjoldbruskkirtlen.

Hvad er symptomerne på forhøjet stofskifte?

Symptomerne på forhøjet stofskifte kan variere fra kat til kat. Blandt de mest almindelige symptomer er:

  • Vægttab på trods af øget appetit.
  • Øget tørst og tissetrang.
  • Uplejet pels.
  • Ændret adfærd. Katten bliver hyperaktiv eller nervøs, af og til ses også aggressivitet.
  • Opkast og diarré.
  • Varmeintolerance. Katten vil søge et køligt sted at sove. Det kan være at den først flytter sovepladsen fra sengen og ned på gulvet eller måske vil den ligefrem vælge håndvasken eller badekaret som den foretrukne soveplads.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Din dyrlæge vil få mistanke om forhøjet stofskifte ud fra kattens symptomer. Den forstørrede skjoldbruskkirtel kan af og til mærkes på kattens hals og styrke mistanken. Den endelige diagnose må dog fastslås ud fra en blodprøve, hvor blodets indhold af skjoldbruskkirtelhormoner måles. De fleste katte med forhøjet stofskifte vil konstant have et forhøjet indhold af hormoner i blodet. Hvis blodets indhold af hormon er indenfor de normale grænseværdier, vil din dyrlæge eventuelt ønske at tage en ny blodprøve nogle dage eller uger senere for at se om blodets indhold af hormoner er steget.

Da forhøjet stofskifte er en belastning for hele kroppen og især rammer ældre katte, vil katten ofte også have andre helbredsmæssige problemer. Derfor vil din dyrlæge ofte foreslå at få lavet yderligere undersøgelser for at kontrollere organernes funktion. Dette kunne være yderligere blodprøver, røntgenbilleder eller en ultralyds scanning.

Hvordan behandles forhøjet stofskifte?

Forhøjet stofskifte bliver gradvist værre hvis det ikke behandles. Det er derfor vigtigt at behandle sygdommen. Den eneste undtagelse til dette er for katte med dårlig nyrer, da forhøjet stofskifte øger blodtilførslen til nyrerne og mindsker symptomerne fra de dårlige nyrer. Hos disse katte kan det være en god idé at behandle medicinsk, da effekten af pillerne er reversibel. Så kan man efterfølgende vurdere om katte havde det bedst med eller uden behandling.

Der findes tre forskellige behandlingsmuligheder.

Medicinsk behandling

De fleste vælger at behandle forhøjet stofskifte medicinsk. Katten skal have medicin (FelimazoleÒVet) dagligt. Medicinen virker ved at hæmme produktionen af skjoldbruskkirtelhormon. Da medicinen kan have uønskede bivirkninger, starter man med en lav dosis. Efter et par uger tager dyrlægen så en ny blodprøve, for at vurdere om dosis er passende eller skal justeres.

Da effekten af den medicinske behandling er reversibel, kan det være en god idé at bruge denne behandlingsform inden man vælger en mere permanent løsning.

Kirurgisk behandling

Ved kirurgisk behandling fjernes den unormale del af skjoldbruskkirtlen. Denne metode er hurtig og effektiv, men der er risiko for bivirkninger, hvis biskjoldbruskkirtlen beskadiges. Hvis hele skjoldbruskkirtlen fjernes, må katten efterfølgende behandles for lavt stofskifte (hypothyreoidisme).

Behandling med radioaktivt jod

Den tredje behandlingsmulighed er at bruge radioaktivt jod. Radioaktivt jod optages ligesom alt andet jod af skjoldbruskkirtlen. Radioaktiviteten ødelægger så vævet omkring sig, hvorved overproduktionen af hormoner ophører.

Af fordele kan nævnes at dette er en meget effektiv og hurtig behandling, der sjældent medfører for lavt stofskifte (hypothyreoidisme). Katten skal desuden hverken have piller dagligt eller i fuld narkose.

Af ulemper kan nævnes at behandlingen kræver indlæggelse i op til to uger på et hospital, samt at behandlingen kan være relativt dyr.

Behandling med radioaktivt jod foretages på Landbohøjskolen.

                                         Tortie kat

Seneste artikler

  Forekomst: ** Hvad er Addisons sygdom? Addisons sygdom er opkaldt efter Thomas Addison, som var den første der demonstrerede at binyrerne er...
Forekomst: ** Hvad er sukkersyge og hvad er symptomerne? Sukker er energi til cellerne, og for at cellerne hele tiden kan få energi, er der konstant...
Forekomst: * Hvad er for lavt stofskifte? Skjoldbruskkirtlen (glandula thyroidea) er en lille kirtel der sidder i halsen ved skjoldbrusken...