Google+

Parvovirus hos hund

Hvad er parvovirus?

Parvovirus er en DNA-virus, der giver sygdom i mave-tarmkanalen.

Hvordan smitter parvovirus?

Parvovirus opformeres i tarmen og millioner af viruspartikler kan findes i hundens afføring. Viruspartiklerne er hårdføre og kan overleve i op til 6 måneder i omgivelserne. Dette er sandsynligvis årsagen til at de fleste hunde smittes efter kontakt med kontamineret jord. Smitten optages gennem munden.

Hvad er symptomerne på parvovirus?

De første tegn på sygdom starter 4-14 dage efter hunden er blevet smittet. De første tegn på sygdom er nedstemthed, appetittab og feber. Efter yderligere et par dage vil man se:

  • Opkast (ofte voldsom)
  • Diarré der ofte er blodtilblandet
  • Feber
  • Dehydrering, der i værste fald kan fører til chok
  • Nedsat modstandskraft over for andre sygdomme

Alle hunde kan rammes af parvovirus, men Doberman og Rottweilere er specielt modtagelige over for infektionen og får voldsommere symptomer. Infektionen er specielt alvorlig for hvalpe, der kan risikere at dø af sygdommen.

Hos spæde hvalpe kan sygdommen også ramme hjertet, og man kan se, at hvalpen får åndenød, hurtig puls og blege slimhinder. Disse hvalpe kan pludseligt dø.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Når dyrlægen får mistanke om parvovirus ud fra symptomerne, kan lidt afføring testes for forekomst af parvoviruspartikler.

Hvordan behandles parvovirus?

Der findes ingen behandling der dræber parvovirus partiklerne. Derfor er behandlingen en understøttende behandling, der retter sig mod hundens symptomer. En vigtig del af terapien er væskebehandling, da en dehydreret og meget medtaget hund er i risiko for at gå i chok. Eventuelt kan en blodtransfusion også komme på tale. Der er mulighed for at mildne forløbet af sygdommen med behandling med inteferoner. Hunden skal fastes, så tarmkanalen skånes, og al behandling forgår uden om tarmen (parenteralt). Diarréen mindskes med stoppende midler. Det kan være nødvendigt at behandle hunden med antibiotika, for at forhindre fremvækst af sygdomsfremkaldende bakterier i tarmkanalen under sygdommen.

Hvordan forebygges parvovirus?

Parvovirus kan forebygges gennem vaccination. Hvis tæven er vaccineret vil hendes hvalpe desuden være delvist beskyttet gennem modermælken.

Hvordan er fremtidsudsigterne for en hund med parvovirus?

Prognosen er god for voksne hunde, der får den rigtige behandling. Hvalpe er derimod i større risiko for at dø af sygdommen. Hvis hvalpens hjerte også er påvirket af sygdommen, er prognosen decideret dårlig, hvalpen er i stor risiko for at dø.

Schæferhund

Seneste artikler

Calculus Hvad er tandsten? Tandsten forekommer hos næsten alle hunde i større eller mindre grad. Det er dog især mange af de helt små racer, som...
Hvad er spolorm?Spolorm er en indvoldsorm, der lever i hundens tarmkanal. Hundens spolorm hedder Toxocara canis, mens Toxacaris leonia kan inficere...
Vomitus Hvad er opkast? Opkast (vomitus) er ikke en sygdom, men et symptom på en sygdom. Når hundens foder kommer op igen, efter at den har spist,...