Google+

Blærebetændelse

Blærebetændelse hos kat

Forekomst: ****

Hvad er blærebetændelse?

Når man snakker om blærebetændelse (cystitis), tænker de fleste på en bakteriel infektion i blæren, selv om infektionen også i sjældnere tilfælde kan skyldes mykoplasma, virus eller svamp. Men faktisk er den hyppigste årsag til blærebetændelse hos katte, slet ikke infektiøs, den skyldes altså hverken bakterier, virus eller svamp. Man kalder denne type af blærebetændelse for idiopatisk cystitis. Man mener at hovedårsagen til at katte får idiopatisk cystitis er stress. En kat med idiopatisk cystitis har de samme symptomer som en kat med en bakteriel blærebetændelse.

Katte der er ældre end 10 år har øget risiko for blærebetændelse. Når en ældre kat har blærebetændelse, er den desuden ofte kompliceret af andre sygdomme.

Hvorfor opstår blærebetændelse?

Hvis blærens og/eller urinens antibakterielle egenskaber midlertidig eller permanent er svækket, kan bakterier vandre op gennem urinrøret til blæren. Her er et lunt miljø for bakterierne, hvor de kan sætte sig fast og formere sig.

Blærebetændelse kan også skyldes en blæresten, der irriterer blærevæggen. Hanhunde har større risiko for blæresten end hunkatte.

Hvad er symptomerne på blærebetændelse?

Når katten har blærebetændelse vil den tisse hyppigere end normalt. Man kan også se, at den går på bakken hyppigt, som om den har svært ved at komme af med vandet. En kat der har blærebetændelse, kan også komme til at besøge indenfor, selv om den ellers er renlig, da den kan have svært ved at holde på vandet. Hvis man undersøger urinen, vil man eventuelt bemærke blod i urinen, og at urinen har en forkert lugt.

I sjældne tilfælde kan infektionen i blæren sprede sig til nyrerne. Katten vil da vise en eller flere af følgende symptomer: feber, mavesmerter, sløvhed, blod i urinen, opkast og nedstemthed.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

For at stille diagnosen, har din dyrlæge brug for en urinprøve fra din kat. Urinen vil blandt andet blive undersøgt for forekomst af krystaller (der indikerer en blæresten), bakterier, blod, hvide blodlegemer, pH og urinens vægtfylde. Hvis der er bakterier i urinen, vil din dyrlæge formentligt dyrke urinen, og lave en resistensundersøgelse.

Når der er krystaller i urinen, kan man ved hjælp af ultralyd og røntgen finde ud af, om der ligger en sten i blæren.

Hvordan behandles blærebetændelse?

En bakteriel blærebetændelse behandles med antibiotika. En ukompliceret blærebetændelse behandles med antibiotika i 10-14 dage. Er blærebetændelsen kompliceret af anden sygdom (Cushings syndrom, sukkersyge, kroniske nyreinsufficiens, felin leukæmivirus, blæresten), eller er blærebetændelsen tilbagevendende, behandles i længere tid. Desuden vil de fleste dyrlæger også vælge at give katten noget smertestillende.

Hvis blærebetændelsen skydles urinvejssten, skal disse fjernes. Der er nogen typer af blæresten, som kan opløses med det rigtige foder (Struvitsten kan for eksempel opløses med Specific FSD Struvite Dissulution), mens andre må opereres ud. Derfor er det vigtigt at fastslå hvilken type af urinvejssten der er tale om.

Der er for nyligt kommet et nyt produkt på marked til behandling af stress betinget blærebetændelse (idiopatisk cystitis) hos katte. Produktet hedder Cystophan, og er kapsler man skal give katten dagligt.

Hvordan er fremtidsudsigterne for en kat med blærebetændelse?

Prognosen for en kat med blærebetændelse er god, da blærebetændelse som regel let kan behandles.

Hvordan kan blærebetændelse forebygges?

Der er desværre ikke så meget man kan gøre for at forebygge bakteriel betinget blærebetændelse hos sin kat. Der findes dog en pasta, der er udviklet af tranebær, som man kan give katte med tendens til urinvejsproblemer eller mens de er i behandling for blærebetændelse. Pastaen hedder UTI paste og mindsker bakteriernes evne til at sætte sig fast på blærevæggen. Hvis blærebetændelsen er kompliceret af andre sygdomme eller den er tilbagevendende, er det en god idé regelmæssigt at få en urinprøve undersøgt hos din dyrlæge for at kontrollere at blærebetændelsen er under kontrol.

Hvis blærebetændelsen skyldes urinvejskrystaller/urinvejssten, bør man fodre sin kat med et foder der forebygge urinvejssten, dette kunne for eksempel være Specific FCD Crystal Prevention eller Specific FCD-L Crystal Prevention Light.

Lider din kat af stressbetinget blærebetændelse, bør man forsøge om man kan finde den udløsende faktor. Der kan være rigtig mange årsager til at en kat bliver stresset: naboens hund, andre katte i nabolaget eller i eget hjem, at territoeriet er småt (katte der bor i lejlighed), baby i familien og mange, mange flere. Det kan med andre ord være svært at finde den udløsende årsag til problemet.

 

Kattebakke

 

Seneste artikler

Hvad er sterilisation? Ved en sterilisation fjernes enten både kattens livmoder og æggestokke (ovariehysterektomi) ellers fjernes blot kattens...
Hvad er kastration? Ved kastration fjernes begge testikler kirurgisk. Katten kan kastreres allerede fra to måneders alderen, uden risiko for dens...
PyometraHvad er livmoderbetændelse?Der er mange årsager der spiller sammen, når en kat får livmoderbetændelse. Den vigtigste faktor er den...