Google+

Skovflåter hos hund

Ixodes ricinus

Hvad er en skovflåt?

En skovflåt kaldes fejlagtigt ofte en ”tæge”, men den er ikke et insekt som tægen, men en mide. Der findes flere flåtarter i Danmark, men skovflåten (Ixodes ricinus) er den hyppigst forekomne. Den forekommer hyppigt forår og sommer. Det er kun hunnerne, der suger blod. Hunnerne er ca. 4 mm lange, men svulmer kraftigt op til 10-12 mm, når de suger blod. Det tager skovflåten 3-4 dage at fyldes med blod, hvorefter den vil falde af hunden. Skovflåten lever i krat eller anden tæt vegetation og griber fat i hunden, når den bevæger sig igennem vegetationen.

Hvad er symptomerne?

Der ses som regel ingen symptomer, med der vil dog altid være en lille hævelse, der hvor skovflåten har bidt sig fast.

Hvad er Borreliose?

Borreliose er en sygdom, der skyldes bakterien Borrelia burgdoferi. Borrelia kan overføres med skovflåten, der dog skal have siddet på hunden i minimum 1 døgn før sygdommen overføres. Symptomer på borreliose er: feber, nedsat appetit, sløvhed, pludseligt indsættende halthed eller benstivhed.

Sygdommen kan i sjældne tilfælde udvikle sig til neuroborreliose, hvor infektionen breder sig til centralnervesystemet (hjerne og rygmarv). Dette kan give smerter i hele kroppen og lammelser i ansigtet. Neuroborreliose er ikke velbeskrevet hos hund, og lammelserne opstår først uger til måneder efter hunden bliver smittet.

Hvordan undgår jeg at min hund angribes af flåter?

Der findes flere præperater til at dryppe i nakken på hunden, der gør at flåten hurtigt falder af hunden igen. Blandt disse præparater kan nævnes: Bayvantic® Vet, ExSpot®, Frontline®, Frontline® Combo, Prac-Tic, ProMeris Duo®.

Hvordan tager jeg flåten af?

Der er mange måder, hvorpå man kan fjerne flåter. Hvis ens negle er lange nok, kan man tage fat om flåten helt nede ved huden og så dreje den af. Der findes også specielle flåttænger, hvormed man kan tage fat om flåten og så dreje den af. En af disse er udformet som et lille koben, der kan gribe om flåtens hoved. Se illustration.

Det er vigtigt at man får hovedet med, når man fjerner flåten, da der ellers kan opstå betændelse ved bidstedet.

Hvordan man fjerner en flåt

Seneste artikler

Forekomst: ** Hvad er mellemørebetændelse? Øret deles traditionelt op i tre dele. Det ydre øre som består af øreflappen og den ydre øregang....
Forekomst: *** Hvad er øremider? Øremiden Otodectes cynotis er et relativt almindeligt problem hos hvalpe (killinger rammes dog væsentligt...
Hvad er loppeallergi? Loppeallergi er den hyppigste årsag til kløe hos hunde og katte. Når loppen bider hunden, sprøjter den en lille smule spyt...