Google+

Fødselsbesvær hos hund

Forekomst: ***

Hvad er fødselsbesvær?

Fødselsbesvær (dystoki) er, når tæven har problemer med at få hvalpene ud igennem fødselskanalen. Fødselsbesvær er relativt almindeligt hos tæven og har mange årsager: anormalitet i livmoderen, i fødselsvejen eller med selve fosteret.

Hvornår skal man søge dyrlæge?

Man snakker om fødselsbesvær, hvis en af følgende symptomer er til stede:

A)    Fødslen går ikke i gang til terminsdatoen. Man betragter tæver som gået over termin, når der er gået mere end 70 dage siden første parring.

B)     Tæven er ikke gået ind i første stadium af fødslen (opblokningsfasen, se artikel om normal fødsel) inden 24-36 timer efter at hendes temperatur er faldet ½°C, eller hvis hun ikke er gået fra første til andet stadium af fødslen (uddrivelsesfasen) inden 24 timer.

C)    Den første hvalp er ikke kommet efter 30 minutter med kraftige veer, hvor man kan se at tæven bruger sine bugmuskler. Der må ligeledes ikke gå mere end 30 minutter mellem hver hvalp, hvis tæven har kraftige veer.

D)    Der er gået mere end 2-3 timer mellem hver hvalp, hvor tæven har svage eller uregelmæssige veer.

E)     Hvalpene lider overlast (de ufødte hvalpe har langsom hjerterytme eller dødfødte/svagelige hvalpe).

F)     Tæven lider overlast (voldsom smerte eller systemisk sygdom), grønt udflåd eller stor blødning fra skeden.

G)    Tæven har tidligere haft fødselsbesvær, på grund af irreversible forandringer (for eksempel bækkenforandringer eller et misforhold mellem hvalp og tæve), eller hvis man på røntgen kan se, at hvalpene ligger forkert.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Som regel vil dyrlægen stille sin diagnose på baggrund af hændelsesforløbet og en fysisk undersøgelse af tæven. Her vil fødselskanalen blive undersøgt, for at udelukke skedeforandringer og hvalpe der ligger forkert i fødselsvejen.

Desuden kan dyrlægen vælge, at udbygge undersøgelsen med ultralysscanning og røntgen af bughulen. Herved har dyrlægen nemlig mulighed for at vurdere antallet af hvalpe, og om de er levende og om de ligger rigtigt.

Hvad er årsagen til fødselsbesvær?

Der er mange årsager til fødselsbesvær. Her kan blandt andet nævnes:

  • Ikke tilstrækkeligt kraftige veer
  • Forandringer hos fosteret, fostervandet eller i fødselsvejen
  • Drejning af livmoderen

Hvordan behandles fødselsbesvær?

Behandlingen kommer an på årsagen. Hvis tæven ikke har tilstrækkeligt kraftige veer som følge af udmattelse, kan man forsøge at hjælpe hende ved at give hende væske med glucose, oxytocin og calcium direkte i blodet. Utilstrækkelige veer kan dog have andre årsager, såsom genetiske, mekaniske og hormonelle, og her bliver man nødt til at foretage kejsersnit.

Hvis fødselsvejen er delvist blokeret, for eksempel kan bækkenåbningen være mindsket af et afhelet brud, er der ingen anden mulighed end kejsersnit for forløsning. Er skedeåbningen for lille, kan hvalpene hjælpes til verden ved at lægge et snit i skedeåbningen (episiotomi) for at forstørre denne.

Når en hvalp er placeret forkert i fødselsvejen, er det meget svært at rette op, både med hænder og tænger, da tævens fødselsvej er meget smal. I sådanne tilfælde vil man som regel være nødsaget til at foretage kejsersnit.

Seneste artikler

Hvad er kastration? Ved kastration fjernes begge testikler kirurgisk. Hunden kan kastreres allerede fra to måneders alderen, uden risiko for dens...
Under fødslenDet er en god idé at placere hvalpene i en varm kasse under selve fødslen, for at forhindre at tæven kommer til at skade dem. Kassen...
Hvor lang tid er tæven drægtig?Længden af drægtigheden afhænger af, hvornår tæven har ægløsning. Hanhundens spermier er befrugtningsdygtige...