Google+

Sukkersyge

Sukkersyge hos kat

Forekomst: **

Hvad er sukkersyge og hvad er symptomerne?

Sukker er energi til cellerne, og for at cellerne hele tiden kan få energi, er der konstant sukker i det cirkulerende blod. Insulin er et hormon fra bugspytkirtlen der gør, at sukkeret kan komme ind i cellerne, så det kan bruges. Hvis cellerne mangler insulin, enten fordi der ikke er nok i det cirkulerende blod, eller at cellernes insulinfølsomhed er nedsat, mangler cellerne sukker. Denne sygdom kaldes for sukkersyge eller diabetes mellitus.

Når cellerne mangler energi, øges appetitten. Samtidig øges nedbrydningen af fedt og muskler, fordi kroppen forsøger at skaffe sig energi ad den vej. Dette medfører et vægttab. Problemet er dog ikke, at energikilden mangler i blodbanen, men at cellerne ikke kan optage den. Derfor ophobes der sukker i blodbanen. Når koncentrationen af sukker i blodet stiger, ”lækkes” det gennem nyrerne ud i urinen. Sukkeret i urinen trækker så igen vand med over i urinen, hvorfor dyrets tørst øges. Derfor ser man hos sukkersygepatienterne symptomerne: øget appetit, vægttab og øget tørst og urinering.

Der findes to typer sukkersyge. Ved type 1 sukkersyge, også kaldet insulinkrævende sukkersyge, er der ingen insulin til blodbanen. Ved type 2 sukkersyge er der insulin i blodbanen, men enten ikke nok, eller også er cellerne ikke længere følsomme over for insulinen. Omkring 60 % af alle katte med sukkersyge har type 1 sukkersyge, mens næsten 100 % af alle katte med sukkersyge har type 1 sukkersyge.

Insulin produceres af bugspytkirtlen, hvorfra det pumpes ud i blodbanen.

Hvilke test udfører dyrlægen?

Diagnosen stilles når der er sukker i urinen, og koncentrationen af sukker i blodet er forhøjet. Dyrlægen vil dog ofte udføre yderligere tests, da de fleste sukkersygepatienter er midaldrende og har andre medicinske problemer.

Hvordan behandles sukkersyge?

Insulin. Sukkersyge behandles med insulin. Desværre ødelægges insulin i mavetarmkanalen, hvorfor man bliver nødt til at give det som injektioner under huden. Det er forskelligt fra patient til patient, hvor meget insulin der er brug for per kilo. Desuden er insulin ikke bare insulin. Der er en lille forskel på molekylet fra race til race, så menneskeinsulin er en lille smule forskelligt fra hundeinsulin, som igen er en lille smule forskelligt fra katteinsulin og så videre. Dog er hunde- og griseinsulin ens i opbygning, og der bliver både produceret grise- og menneskeinsulin. Alt i alt gør det, at man bliver nødt til at prøve sig frem for at finde den rette dosis til patienten. Man må derfor som ejer indstille sig på en periode, hvor ens kat ikke er medicineret optimalt. I den periode må man huske på at de fleste sukkersygepatienter kommer til at leve et normalt liv, når den rette dosis er fundet.

Insulin skal opbevares i køleskabet og tåler ikke at blive frosset. Inden man trækker medicin op til sin kat, skal man forsigtigt vende flasken et par gange. Man må ikke ryste flasken, da man så kan slå insulinmolekylerne i stykker. Din dyrlæge vil instruere dig i, hvordan du trækker insulin op i sprøjten, og injicerer det under huden på din kat. Insulin skal gives én eller to gange dagligt.

Fodring. Det er vigtigt for en sukkersygepatient med en regelmæssig livsførelse og fodring, og en normal kropsvægt. Det vil sige, at hvis din kat er undervægtig skal den tage på, og hvis den er overvægtig skal den tabe sig.

Din dyrlæge vil som regel anbefale, at du fodrer din kat mindst to gange dagligt, hvis den har sukkersyge. Hvis ens kat spiser på faste tidspunkter, er det en god idé at give den insulin lige efter, at den har spist. Hvis man giver den insulin og den ikke spiser, risikerer man at dens blodsukker bliver for lavt.

Der findes specielle diæter udviklet til sukkersygepatienter med højt fiberindhold. Et højt fiberindhold giver mindre udsving i blodsukkeret mellem måltiderne. Det vigtigste er dog, at din kat spiser maden, da det som nævnt er vigtigt, at en sukkersygepatient spiser regelmæssigt.

Insulin underdosering

Hvis din kat får for lidt insulin, vil den fortsætte med at udvise symptomer på sukkersyge. Det vil sige, at den stadig er mere sulten og tørstig end normalt, taber sig og tisser meget. Underdosering kan skyldes andet, end at den egentlige dosis er forkert, for eksempel kan insulinen være beskadiget og dermed mindre potent end antaget (som følge af frost, opbevaring i stuetemperatur for længe, kraftig rystning med mere). Derfor skal du altid snakke med din dyrlæge, inden dosis justeres.

Insulin overdosering

Ved en overdosis insulin, bliver blodsukkeret for lavt. Man vil se en udtalt træthed hos katten, og den kan virke fuld og endda gå i krampe. Symptomerne er dog ikke altid lige lette at tolke. Nogle katte vil blot sove mere, mens andre vil have symptomer, som var de underdoserede!

Hvis du har mistanke om at dit dyr har lavt blodsukker skal du omgående fodre det.

Hvis din kat mister bevidstheden skal du:

  • Sørge for at den ikke kommer til skade (for eksempel falder ned ad trappen)
  • Kigge på klokken og tage tid på, præcis hvor lang tid anfaldet varer. Hvis anfaldet skyldes for lavt blodsukker, vil det som regel vare 30-90 sekunder. Hvis det varer længere end 5 minutter, skal du kontakte din dyrlæge.
  • Tag en god skefuld honning og smør det på indersiden af kattens kind. Man bør altid have honning (eller sirup) i huset, hvis ens kat har sukkersyge.
Hvad hvis jeg glemmer en dosis insulin?

Hvis du glemmer en dosis insulin, eller hvis du er i tvivl, om din kat har fået hele dosis, skal du give den en hel dosis, når det er tid til næste dosis. Din kat vil klare det fint, selv om du glemmer en dosis, mens det kan være farligt at overdosere.

Bliver sukkersygepatienter blinde?

Sukkersyge medfører ofte en sekundær katarakt på begge øjne, som er en uklarhed i linsen og/eller linsekapslen. Dette kan ses, selv når katten er i behandling, og sygdommen er stabiliseret med insulinindsprøjtninger. Dette medfører nedsat syn og slutteligt blindhed.

Glad kat

Seneste artikler

  Forekomst: ** Hvad er Addisons sygdom? Addisons sygdom er opkaldt efter Thomas Addison, som var den første der demonstrerede at binyrerne er...
Forekomst: * Hvad er for lavt stofskifte? Skjoldbruskkirtlen (glandula thyroidea) er en lille kirtel der sidder i halsen ved skjoldbrusken...
Forekomst: *** Hvad er forhøjet stofskifte? Skjoldbruskkirtlen (glandula thyroidea) er en lille kirtel der sidder ved skjoldbrusken (adamsæblet)....