Google+

Fødselsbesvær

Fødselsbesvær hos kat

Forekomst: **

Hvad er fødselsbesvær?

Fødselsbesvær opstår, når katten har problemer med at få killingerne ud igennem fødselskanalen. Fødselsbesvær har mange årsager: anormalitet i livmoderen, i fødselsvejen eller med selve fosteret.

Hvornår skal man søge dyrlæge?

Man snakker om fødselsbesvær, hvis én af følgende symptomer er til stede:

  • Fødslen går ikke i gang til terminsdatoen. Man betragter katten som gået over termin, når katten er gået drægtig i 66 dage.
  • Der er ikke født nogen killing efter ½-1 time efter fosterhinderne er sprunget og katten har kraftige og ikke resultatgivende veer. Der må ligeledes ikke gå over en time med kraftige veer mellem hver killing.
  • Svage, vedvarende veer der fortsætter 2-3 timer uden fødsel af en killing.
  • Veerne ophører inden killingen er født helt.
  • Flådet der kommer fra skeden har en lys til mørk rød farve og kommer enten før eller i stedet for fødslen af en killing.
  • Killingerne lider overlast (ufødte killinger har langsom hjerterytme eller dødfødte killinger).
  • Hunkatten lider overlast (voldsom smerte eller systemisk sygdom).

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Som regel vil dyrlægen stille sin diagnose på baggrund af hændelsesforløbet og en fysisk undersøgelse af katten. Her vil fødselskanalen blive undersøgt, for at udelukke skedeforandringer og killinger, der ligger forkert i fødselsvejen.

Desuden kan dyrlægen vælge, at udbygge undersøgelsen med ultralysscanning og røntgen af bughulen. Med disse undersøgelser har dyrlægen mulighed for at vurdere antallet af killinger, om de er levende og om de ligger rigtigt.

Hvad er årsagen til fødselsbesvær?

Der er mange årsager til fødselsbesvær. Her kan bl.a. nævnes:

  • Ikke tilstrækkeligt kraftige veer
  • Forandringer hos fosteret, fostervandet eller i fødselsvejen
  • Drejning af livmoderen

Hvordan behandles fødselsbesvær?

Behandlingen kommer an på årsagen. Hvis hunkatten ikke har tilstrækkeligt kraftige veer som følge af udmattelse, kan man forsøge at hjælpe hende ved at give hende væske med glucose, oxytocin og calcium direkte i blodet. Utilstrækkelige veer kan dog have andre årsager, såsom genetiske, mekaniske og hormonelle, og her bliver man nødt til at udføre kejsersnit.

Hvis fødselsvejen er delvist blokeret, for eksempel kan bækkenåbningen være mindsket af et afhelet brud, er der ingen anden mulighed end kejsersnit for forløsning. Er skedeåbningen for lille, kan killingerne hjælpes til verden ved at lægge et snit i skedeåbningen (episiotomi) for at forstørre denne.

Når en killing er placeret forkert i fødselsvejen, kan dyrlægen prøve med hænder eller tænger at trække den ud. Dette er dog svært på grund af fødselsvejens dimentioner. I sådanne tilfælde kan man være nødsaget til at foretage kejsersnit.

Kat med killinger

Seneste artikler

Hvad er sterilisation? Ved en sterilisation fjernes enten både kattens livmoder og æggestokke (ovariehysterektomi) ellers fjernes blot kattens...
Hvad er kastration? Ved kastration fjernes begge testikler kirurgisk. Katten kan kastreres allerede fra to måneders alderen, uden risiko for dens...
Forekomst: **** Hvad er blærebetændelse? Når man snakker om blærebetændelse (cystitis), tænker de fleste på en bakteriel infektion i blæren,...