Google+

For lavt stofskifte

For lavt stofskifte hos kat

Forekomst: *

Hvad er for lavt stofskifte?

Skjoldbruskkirtlen (glandula thyroidea) er en lille kirtel der sidder i halsen ved skjoldbrusken (adamsæblet). Dens funktion er at producere hormoner, der transporteres med blodet til alle kroppens celler. Skjoldbruskkirtelhormonernes vigtigste funktion er at styre cellernes funktionshastighed. Når der produceres for mange hormoner, arbejder cellerne for stærkt og giver forhøjet stofskifte (hyperthyreoidisme). Når skjoldbruskkirtlen producerer for få hormoner, arbejder cellerne for langsomt, hvilket giver for lavt stofskifte (hypothyreoidisme). Det nedsatte stofskifte bevirker blandt andet, at kropstemperaturen sænkes, hjerterytmen bliver langsommere, og mentalt bliver katten også lidt langsommere i optrækket.

Hvorfor opstår for lavt stofskifte?

Katte får langt hyppigere for højt stofskifte end for lavt. Den hyppigste årsag til for lavt stofskifte er faktisk et resultat af et forhøjet stofskifte der er blevet ”overbehandlet”.

Lavt stofskifte kan også være medfødt hos katte, og vil da resultere i dværgvækst. For lavt stofskifte opstår sjældent spontant hos den voksne kat.

Hvad er symptomerne på for lavt stofskifte?

De mest almindelige symptomer på for lavt stofskifte er sløvhed og overvægt samt forandringer i hud og hårlag. Pelsen bliver tør og kedelig og kan trækkes af i små totter. Katten kan tabe håret på ørene. Hvis der er gået betændelse i huden, vil katten som regel klø sig. Ellers vil hudforandringerne ikke give anledning til kløe.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Når dyrlægen får mistanke om for lavt stofskifte ud fra kattens symptomer, tages en blodprøve. I blodprøven kan mængden af skjoldbruskkirtelhormon måles.

Hvordan behandles for lavt stofskifte?

Når det lave stofskifte skyldes en overdosis af thiamazol (medicin til behandling af for højt stofskifte), skal katten trappes ned. Ved andre årsager skal katten behandles medicinsk.

Behandlingen af for lavt stofskifte består i at give katten et syntetisk skjoldbruskkirtelhormon kaldet levothyroxin. Medicinen findes som tabletter som katten skal spise dagligt. Som regel er det resten af kattens liv den skal have behandlingen.

Man vil som regel se, at katten får det bedre efter et par uger, men det kan tage måneder, inden den fulde effekt af behandlingen er synlig. Både vægttab og genvækst af hår tager tid, inden det er synligt.

Det kan være nødvendigt at justere dosis løbende, og behandlingens effekt bør løbende evalueres. Ved overdosering bliver katten rastløs og får øget drikkelyst og tissetrang. Ring til din dyrlæge, hvis du mistænker, at din kat er overdoseret.

Sovende kat

Seneste artikler

  Forekomst: ** Hvad er Addisons sygdom? Addisons sygdom er opkaldt efter Thomas Addison, som var den første der demonstrerede at binyrerne er...
Forekomst: ** Hvad er sukkersyge og hvad er symptomerne? Sukker er energi til cellerne, og for at cellerne hele tiden kan få energi, er der konstant...
Forekomst: *** Hvad er forhøjet stofskifte? Skjoldbruskkirtlen (glandula thyroidea) er en lille kirtel der sidder ved skjoldbrusken (adamsæblet)....