Google+

Akut nyreinsufficiens hos hund

Hvad er akut nyreinsufficiens?

Nyreinsufficiens betyder at nyren ikke er i stand til at fjerne affaldsstoffer fra blodet. Når man taler om ”akut” nyreinsufficiens betyder det, at problemet er opstået over få dage.

Der er mange forskellige årsager til akut nyreinsufficiens. Blandt andet kan det skyldes giftstoffer som kølervæske (etylenglycol) og nogle typer af medicin såsom ibuprofen (Ipren) og acetylsalicylsyre (Kodimagnyl). Det kan også skyldes en alvorlig bakteriel infektion i nyren (bl.a. leptospirose) eller nedsat blodgennemstrømning af nyren for eksempel som følge af dehydrering.

Hvad er symptomerne på akut nyresvigt?

Symptomerne på akut nyresvigt er ikke specifikke. De inkluderer øget tørst og urinering. Senere træder træthed, nedsat appetit og opkast til.

Hvilke test udfører dyrlægen?

Dyrlægen vil tage blodprøver og en urinprøve for at klarlægge, om der er tale om nyreinsufficiens, og graden af det. Andre tests som røntgen, ultralyd og specielle blodprøver kan være nødvendige for at klarlægge årsagen til nyresvigt. Man kan dog ikke altid finde årsagen til nyresvigt.

Hvilken behandling er mulig?

Dyrlægen vil som regel starte med at give væske direkte i blodbanen for at genetablere væskebalancen. Vanddrivende piller kan bruges til at øge urinproduktionen.

Nyreinsufficins kan give mavesår, hvorfor man kan give syreneutraliserende medicin. Hvis nyreinsufficiensen skyldes en infektion, gives antibiotika. Man kan også se forhøjet blodtryk hos disse hunde, hvorfor blodtrykssænkende medicin kan være nødvendig.

Da hundens tilstand hurtigt kan ændres, er det vigtigt at følge den tæt.

Hvad er prognosen?

På trods af behandling er akut nyresvigt desværre en sygdom, som mange af hundene dør af. Af de hunde der overlever, vil nogle have permanente skader på deres nyrer.

Cocker spaniel

Seneste artikler

Under et skybrud, når vandmasserne overstiger kloakkernes kapacitet, kommer rotter og kloakvand op og blander sig med regnvandet. Ud over at...
Forekomst: *** Hvad er forstørret blærehalskirtel? Forstørret blærehalskirtel (prostata hyperplasi) er en almindelig lidelse hos ældre intakte...
Forekomst: ** Hvad er testikelkræft? Hos hanhunde er testikeltumor den anden mest almindelige form for kræft. Der findes flere forskellige typer at...