Google+

Katte-AIDS

Katte-AIDS

Felin immundefekt virus, FIV

Hvad er katte-AIDS?

Katte-AIDS er en virussygdom, der skyldes en retrovirus. Katte-AIDS virusset (felin immundefekt virus/FIV) er i samme familie som det humane immundefekt virus (HIV), som kan give AIDS hos mennesker. Det er vigtigt at vide, at katte-AIDS kun kan smitte til andre katte.

Hvorfor opstår katte-AIDS?

Virusset overføres især med spyt gennem bid. Det er derfor oftest voksne hankatte der smittes (ældre end 6 år), når de slås for deres territorium. Det ses – omend sjældent – at katte-AIDS smitter gennem moderkagen til fostre eller gennem modermælken til spæde killinger.

En smittet kat vil være bærer af katte-AIDS virusset resten af dens liv.

Hvad er symptomerne på katte-AIDS?

De første symptomer ses 4-6 uger efter, at katten er smittet. De fleste katte bliver nedstemte, får feber og forstørrede lymfeknuder. Disse symptomer er som regel milde, og ofte opdager man dem som ejer ikke. Killinger der er blevet smittet som spæde, kan dog dø i denne akutte fase.

Efter den akutte fase vil katten som regel være symptomfri i måneder til år. Kattens immunforsvar vil i denne periode langsomt blive svækket af virusset. Katten vil få flere og flere almindelige banale lidelser såsom bakterielle infektioner, betændelse i hud og øre, bylder, diarré, og øjne og næse kan løbe i vand. Traditionel behandling af lidelserne vil have effekt, men måske ikke lige så godt som forventet, og lidelsen kan vende tilbage efter endt behandling.

Gradvist vil infektionerne blive værre og sværere at behandle. Katten vil også begynde at få sygdomme, som katte normalt ikke får.

Katte-AIDS kan også angribe hjernen, hvor den kan ændre kattens adfærd eller give andre neurologiske symptomer.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Symptomerne på katte-AIDS er, som beskrevet ovenfor, meget uspecifikke, men når katte-AIDS mistænkes, kan kattens blod testes for smitte ved hjælp at et testkit, som mange dyrlæger ligger inde med. Katte tester først positivt på disse testkit omkring 2 måneder efter infektionen.

Hvordan behandles katte-AIDS?

Katte der er smittet med katte-AIDS kan ikke helbredes, da der ikke findes noget middel mod virusset. De følgeinfektioner som katten får, kan behandles på traditionel vis.

Man skal huske på, at katten er smittebærer og kan smitte andre katte, derfor skal den isoleres fra andre katte og ikke lukkes ud.

Baggårdskat

Seneste artikler

Vi købte 2 nye killinger for 4 uger siden, de 3 uger er gået godt i forhold til vores andre katte (2 hankatte og en hunkat), men så blev den ene...
Felin infektiøs peritonitis, FIPHvad er smitsom bughindebetændelse?Smitsom bughindebetændelse skyldes en virus der hedder coronavirus. Der findes...