Google+

Tandsten hos hund

Calculus

Hvad er tandsten?

Tandsten forekommer hos næsten alle hunde i større eller mindre grad. Det er dog især mange af de helt små racer, som Yorkshire Terriers og Pomeranier, der ofte døjer med voldsom tandsten.

Tandsten starter som bakterielle belægninger (plak) på tænderne, der dannes når mundhulens bakterier sætter sig fast på tændernes overflade. Disse belægninger kan sidenhen mineralisere, hvorved tandstenen er dannet. Tandstenen kan ses som en brunlig belægning på tænderne, som ydermere gør hundens ånde ildelugtende. I slemme tilfælde kan tanden være helt skjult af den brunlige ”sten”.

Hvordan forebygger jeg tandsten hos min hund?

Tandsten kan forbygges ved tandbørstning. Det kræver dog en dedikeret ejer og en samarbejdsvillig hund. Man kan købe specielle hundetandbørster og tandpasta med smag, hvilket letter arbejdet.

Herudover er det gennem fodringen man forebygger tandsten. Et groft foder og tørrede oksehuder giver en form for mekanisk rensning, som blødt foder ikke giver. Herudover kan man give hunden store ben, såsom nøgleben, at gnave af. De store ben er bedst, da hunden da tilder hoved og bruger ydersiden af tænderne, når der gnaves. Det er nemlig på ydersiden af tænderne der dannes mest tandsten.

Hvordan behandles tandsten?

Når tandstenen først er kommet, bliver man nødt til at få dyrlægen til at rense tænderne med ultralyd. Hunden bliver nødt til at være i fuld narkose for dette.

Grunden til at det er vigtigt at få renset tænderne, er blandt andet at det kan medfører parodontose, som er den hyppigste årsag til tab af tænder hos hunde. Det er egentligt ikke tandstenen som sådan, der forårsager parodontose, men de mange bakterier den huser. Bakterierne udskiller stofskifteprodukter og enzymer, der er vævsnedbrydende. Herved udløses en tandkødsbetændelse, der nedbryder tandkødets bindevæv, hvorved tænderne langsomt løsnes.

Desuden kan bakterier fra tænderne spredes rundt i hundens krop, og man mener, at nogle tilfælde af hjerteklapbetændelse skyldes bakterier fra hundens mundhule.

Brun labrador kigger op

Seneste artikler

Hvad er parvovirus?Parvovirus er en DNA-virus, der giver sygdom i mave-tarmkanalen. Hvordan smitter parvovirus?Parvovirus opformeres i tarmen og...
Hvad er spolorm?Spolorm er en indvoldsorm, der lever i hundens tarmkanal. Hundens spolorm hedder Toxocara canis, mens Toxacaris leonia kan inficere...
Vomitus Hvad er opkast? Opkast (vomitus) er ikke en sygdom, men et symptom på en sygdom. Når hundens foder kommer op igen, efter at den har spist,...