Google+

Grøn stær hos hund

Hvorfor opstår grøn stær?

Grøn stær opstår, når drænagen af kammervæske er nedsat eller helt ophørt.

Lidelsen kan enten være primær eller sekundær. Grøn stær kaldes primær, når sygdommen opstår selvstændigt, hvor sekundær grøn stær opstår som følge af en anden sygdom.

Primær grøn stær

Hunden kan fødes med grøn stær, men det sker meget sjældent. Som regel opstår primær grøn stær hos midaldrende hunde og på begge øjne. Det er dog ikke sikkert, at sygdommen udvikles lige hurtigt på begge øjne. Den hyppigste årsag til primær grøn stær kaldes ”snæver kammervinkel” (goniodysplasi) og er en medfødt forandring, der med tiden indsnævrer adgangen til kammervinklen og dermed lukker for afløbet. Sygdommen er arvelig og overrepræsenteret hos visse racer (Samojede, Cocker Spaniel, Siberian Husky med flere).

Sekundær grøn stær

Sekundær grøn stær opstår som følge af en anden øjenlidelse. Den hyppigste årsag er regnbuehindebetændelse (uvitis), der giver en tilstopning af kammervinklen. Af andre årsager kan nævnes linseluksation samt svulster og blødning i øjeæblet.

Hvad er symptomerne på grøn stær?

Hunde viser tydelige symptomer på grøn stær. Sygdommen giver smerter i øjet, og hunden vil derfor knibe øjet sammen, have let tåreflåd og eventuelt ændre opførsel (bliver ofte roligere og vægrer sig mod at ryste hoved eller blive klappet på hoved). Af andre symptomer på grøn stær ses rød øjenslimhinde og tydelige blodkar i øjet. Når trykket stiger yderligere, ophober hornhinden væske og bliver mælkehvid (cornera ødem) og pupillen bliver stor og lysstiv (ændrer ikke størrelse ved ændret belysning). Specielt hos unge hunde kan man af og til se at hele øjeæblet bliver større.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Dyrlægen stiller dels diagnosen på baggrund af de kliniske tegn. Herudover vil trykket i øjet kunne måles med et ”tonometer”. Det normale tryk i øjet er 15 – 25 mmHg, men ved grøn stær er det ikke unormalt at se at trykket er steget til over 50 mmHg. Hos hvalpe og unghunde hvor øjeæblet er svulmet op, er det dog ikke sikkert at trykket i øjet er forhøjet.

Øjendyrlægen vil som regel også udføre en speciel undersøgelse (gonioskopi), hvor kammervinklen der dræner øjet, kan ses.

Hvordan behandles grøn stær?

Grøn stær kræver omgående behandling. Når trykket i øjet overstiger 50 mmHg, kan hunden miste synet på 24 timer. Hvis hundens syn stadig er intakt er målet med behandling at beholde synet. Hvis synet allerede er gået tabt, går man efter at holde hunden smertefri.

Grøn stær kan behandles både medicinsk og kirurgisk eller som en kombination af disse. Desværre er langtidsudsigterne ikke gode ved nogen af behandlingerne. Dog skal grøn stær alligevel altid behandles, dels for at reducere hundens smerter og dels for at udsætte synsnedsættelsen. Slutresultatet for patienter med grøn stær er desværre som regel blindhed.

Medicinsk behandling

Ved akut grøn stær gives der ofte en væske direkte i blodet, der indeholder mannitol. Mannitol er et stort sukkermolekyle, der bliver længe i blodbanen og trækker væske ud af øjet ved osmose. Effekten af behandlingen varer i 4-8 timer.

Herudover findes der mange lægemidler, både som piller og som øjendråber, til at modvirke forhøjet tryk i øjet. Desværre findes ”vidundermidlet” ikke, og fælles for dem alle er, at de på sigt ikke er gode nok.

Kirurgisk behandling

Der er to typer af kirurgisk behandling. Den ene går ud på at ødelægge noget af øjets strålelegeme som producerer kammervæsken. Den anden type behandling går ud på at skabe i lille ventil i øjet, der kan lede væske ud. Øjets strålelegeme kan enten ødelægges med frysning eller laser.

I de mest alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne hele øjet.

                                          Venlig hund hoved

Seneste artikler

Konjunktivitis Hvad er øjenbetændelse? Øjenbetændelse opstår, når der går betændelser i øjenslimhinden (konjunktiva). Øjenbetændelse er...
Forekomst: *** Hvad er forkert stillede øjenhår? Forkert stillede øjenhår er øjenhår der vokser i en forkert retning, eller et forkert sted,...
Forekomst: ** Hvad er progressiv retina atrofi? Progressiv retina atrofi (PRA) er en fremadskridende tilbagedannelse af nethinden (retina). Nethinden...