Google+

Hvordan hjælper jeg min hund med allergi?

Hej.

Vi overtog sidste år en amerikansk cocker spaniel på knap to år. Vi fandt hurtigt ud af der var noget galt. Han gnavede poter, kløede ører og bagdel, og hans øjne løber. Efter mange dyrlægebesøg fik vi foretaget en blodprøve, som viste han har allergi mod husstøvmider, fodermider (tyrophagus putrescentiae) og acarus siro. Vi har skiftet til Barf fodring. Det har givet ro i hans mave og normal afføring. Som godbidder får han tørrede fisk, kaninører, og andre naturlige tørrede ting. Ingen tørkost, kiks eller lignende. Men han kløede sig stadig. Så vores dyrlæge ordinerede Atopica. Han får en pille hver dag = 650 kr om måneden. Hver gang jeg forsøger at springe en dag over, for at komme ned i dosis, klør han mere dagen efter. Jeg valgte Atopica fordi jeg var ked af alternativerne (binyrebarkhormon), i håb om han kunne komme ned på måske 2-3 piller om ugen. Han er utrolig glad og veltilpas, men hver gang vi rører ham, kommer han (især hans ører), til at klø. Når han bliver glad - f.eks. når vi kommer hjem til ham, kommer næsen især til at klø. Pillerne har forbedret hans liv med ca. 90% tror jeg. Men skal vi blive ved med de dyre piller resten af hans liv og kan han tåle dem i længere tid? Kan vi gøre noget andet? Jeg gør rent og vasker tæpper. Ligger rent på sengene hver 14. dag (vi kan ikke holde ham af sengene). Har læst støvmider ikke trives i hjem hvor luftfugtigheden er under 45%. Vores er 31%.

Mvh. IJ


 

Kære IJ

Tak for dit spørgsmål!

Til at starte med, så spørger du til om jeres hund skal have medicin resten af dens liv. Og ja, han vil have allergi resten af sine dage, og vil derfor formentligt som minimum i perioder have brug for medicin. For allergi er ikke en stationær sygdom – der vil være gode og mindre gode perioder, men allergi kan også afhjælpes på andre måder. Men da der er forskel på alle patienter, må man prøve sig lidt frem.

Da rigtig mange hunde med atopi (den type af allergi han er blevet testet for, hvor allergenerne er luftbårne) også er fødevareallergiker, er det er rigtig godt at I har taget fat på fodringen, og ændret denne. Ligesom det er rigtigt at fravælge tørkost/-piller, når han er allergisk overfor fodermider(/lagermider). Man kan ikke teste for, hvilke fødevarer en hund ikke kan tåle, derfor er der kun en måde der virker: at prøve sig frem. I skal med andre ord til at fodre allergivenligt BARF. Det vil altid være et gæt, hvilke proteinkilder hunden ikke kan tåle, men man har fundet ud af at hest og kartoffel er det sjældent at fødevaremiddelallergiker reagerer på. Derfor skal du finde en god BARF forhandler, der kan hjælpe dig med at sammensættet en diæt, der udelukkende består af hest og kartoffel (ikke alle er lige kyndige på dette område). Det tager 8 uger, før man med sikkerhed kan vurdere om foderskiftet har en god effekt. Det er meget vigtigt at han i denne periode INTET andet får at æde – så ingen snacks, tyggeben, tørret fisk eller groft sagt: ikke noget som helst andet, der kan kommes i munden. Så det er virkeligt noget der kræver vedholdenhed og disciplin – og at man snakker med andre godhjertede personer, der omgås hunden om, at han altså INTET andet må få end hans nye hundemad.

Hvis der er god effekt af det nye foder, kan man efter de 8 uger er gået, prøve at supplere et nyt foderemne per uge. Jeg ville starte ud med at supplere med en god foderolie, f.eks. Viacutan Plus som er en olie der er specielt sammensat til hudproblemer.

Jeg har efterhånden set rigtig mange allergihunde, der helt er kommet fra at bruge medicin, ved at de får det rigtige foder – så der kan være meget at vinde ved at være vedholden og tålmodig.

Din dyrlæge har formentligt også nævnt muligheden for en hyposensibilisering, mod de allergener som jeres hund har testet positivt på. Hvis dette vaccinationsprogram har en god effekt, er det super godt, da det er så godt som bivirkningsfrit. Men desværre er det ikke alle patienter som svarer lige godt på vaccinerne. Generelt kan man sige, at des færre allergener hunden reagerer på, des større er chancen for succes. Hunden må heller ikke være for gammel (> 5 år). Den største ulempe ved hyposensibiliseringen er at det er en dyr proces. Dels er vaccinen relativt dyr, da den skal specialfremstilles til hver enkelt patient, og dels kræver det mange besøg hos dyrlægen, hvis man ikke selv har mod på at give injektionerne derhjemme.

Når man har en hund med allergi, er det vigtigt at holde godt øje med ”problemområderne”, som især er poter og ører, som du også beskriver. Hunde med allergi har stor risiko for hudbetændelse, som forværrer kløen. Væn jer derfor til regelmæssigt at tjekke ørene: lugter de surt eller kan I se ørevoks, så skal de renses med ørerens til hunde. Bakterier og svamp har det nemlig rigtig godt i det varme og fugtige miljø som ørevoks giver. Ligeledes skal I tjekke poterne: kommer der rødme imellem trædepuderne/tæerne, skal poterne vaskes med en desinficerende shampoo (f.eks. Allerderm Scrub) to gange om ugen, indtil rødmen er væk. Af og til vil det dog formentligt være nødvendigt at behandle lokalt med receptpligtige øredråber eller salve til poterne, men kan mindske brugen af medicin meget, ved at være tidligt på færde med shampoo og ørerens.

Det er også vigtigt at have fokus på indeklimaet, når man har en hund med allergi overfor husstøvmider. Det er rigtigt at en luftfugtighed under 45 % reducere antallet af husstøvmider. Du kan se mange flere gode råd ang. indeklima og husstøvmider på www.astma-allergi.dk.

Der er bestemt bivirkninger ved at anvende Atopica (som man kan læse sig frem til på www.vepps.dk), men som regel væsentligt færre end ved brug af binyrebarkhormon, som til gengæld er væsentligt billigere. Det bør dog ikke afholde dig fra at bruge præparaterne. Hudkløe er en meget generende lidelse, og min klare holdning er, at vi skal hjælpe patienterne så godt som det er os muligt, så de har en god livskvalitet, på trods af at vi ved, at patienter der dagligt får binyrebark hormon, statistisk lever en smule kortere end andre hunde.

Som du kan læse ud af mit svar, er det et stort, dyrt og krævende opgave at passe en hund med allergi, men det store arbejde har en effekt, og med tiden finder man ud af hvad der virker bedst på ens egen hund.

God bedring med ham – og god weekend.

Med venlig hilsen

Dyrlæge Thea S. Kamstrup