Google+

Hårsækmider hos hund

Demodex canis

Hvad er hårsækmider?

Når en hund smittes med hårsæmider (Demodex canis), kaldes den type af hudbetændelse den får, for demodicose. Hårsækmiden lever dybt i hudens hårsække. Hårsækmiden er et normalt fund hos sunde og raske hunde, men findes da kun i ganske få eksemplarer. Når hårsækmider giver symptomer, findes de i store mængder.

Hvordan smitter hårsækmider?

Man mener ikke, at hårsækmider smitter fra hund til hund, men kun fra tæven til hvalpene når de dier. Det vides ikke nøjagtigt, hvorfor der ses en overvækst af hårsækmider hos nogle hunde, men ikke hos andre. Det er sandsynligvis en midespecifik svækkelse af immunsystemet, der er skyld i overvæksten af hårsækmider. Denne svækkelse kan skyldes hormonelle forstyrrelser, anden sygdom eller kræft. Men der er også hunde, der får demodicose, selv om de ikke lider af andre sygdomme, dette gælder især racer som Engelsk bulldog, Pitbull terrier, Rottweiler og Shar pei.

Kan hundes hårsækmider smitte til mennesker?

Nej. Hundens hårsækmide Demodex canis er værtsspecifik og kan hverken smitte til mennesker eller andre dyrearter. Andre dyr kan også få hårsækmider (inklusive vi  mennesker!), men disse hårsækmider er ligesom hundens værtsspecifikke, og smitter ikke til andre arter.

Hvad er symptomerne, når en hund er smittet med hårsækmider?

Der findes to former af demodicose (hudbetændelse forårsaget af hårsækmider).

  • Lokaliseret demodicose.

Denne form ses især hos hvalpe, og der ses under 5 velafgrænsede læsioner (angrebne hudområder) på hundens krop. På de angrebne hudområder vil hunden have tabt hårene og huden vil rødme en smule. Læsionerne sidder især på hoved, bryst, forben og poter og vil eventuelt klø.

  • Generaliseret demodicose.

Man taler om generaliseret demodicose når der er mere end 5 læsioner, eller hvis der er større hudområder der er angrebet. De angrebne hudområder vil være skaldede og røde og hyperpigmenterede (mørkspættede), og hudfortykkelser kan også ses. Sygdommen vil ofte være yderligere kompliceret af en bakteriel hudbetændelse, som følge af demodicosen.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Diagnosen stilles ved påvisning af miderne. Miderne kan enten påvises i et hudskrab, en hudbiopsi eller ved at plukke hår af hunden. Miderne kan ses under et mikroskop.

Hvordan behandles hunden, når den har fået hårsækmider?

Lokal demodicose er som regel let at behandle og vil endda ofte forsvinde af sig selv uden behandling. Det er som regel tilstrækkeligt med lokal behandling med et spot-on præparat (Advocate®).

Generaliseret demodicose kan derimod være endda meget svær at behandle. Miderne sidder ”gemt” nede i hårsækken, og det kan være svært at få en tilstrækkelig høj koncentration af lægemidlet derned. Spot-on præparater vil som regel ikke være tilstrækkelige til at behandle generaliseret demodicose, men det er det eneste lægemiddel der er registreret til denne sygdom. Din dyrlæge vil sandsynligvis diskutere muligheden for anden behandling med dig. Den ideelle behandling findes ikke. Ud over medicin er det også vigtigt, at hunden vaskes i shampoo (Keratolux®), hvilket letter medicinens adgang til miderne. Da man mener at sygdommen skyldes et nedsat immunologisk respons fra hunden, er det også vigtigt at den bliver støttet med et kvalitetsfoder og olie med speciel fedtsyresammensætning der styrker huden.

Hvordan er fremtidsudsigterne for en hund der er smittet med hårsækmider?

Lokal demodicose er som sagt let at behandle og har en god prognose. Generaliseret demodicose kan derimod volde problemer at behandle. Fælles for de forskellige behandlingsmuligheder, er, at det typisk er 60-70 % der bliver helbredt. Hvis behandlingen ikke virker, kan man sagtens være heldig med en anden type behandling. Der er dog nogle hunde hvor det trods flere forskellige behandlingsforsøg ikke lykkes at helbrede den. Disse hunde vil ofte have behov for livslang terapi for at holde symptomerne nede. Det vil især være perioder med stress eller anden sygdom, der vil få demodicosen til at blusse op igen.

Siddende hund

Seneste artikler

Forekomst: ** Hvad er mellemørebetændelse? Øret deles traditionelt op i tre dele. Det ydre øre som består af øreflappen og den ydre øregang....
Forekomst: *** Hvad er øremider? Øremiden Otodectes cynotis er et relativt almindeligt problem hos hvalpe (killinger rammes dog væsentligt...
Ixodes ricinus Hvad er en skovflåt? En skovflåt kaldes fejlagtigt ofte en ”tæge”, men den er ikke et insekt som tægen, men en mide. Der...