Google+

Hængende (udadkrængende) øjenlåg hos hund

Hvorfor opstår hængende øjenlåg?

Hængende øjenlåg kan være medfødt og er da ofte arveligt betinget. Hos nogle hunderacer med ”løs hud” anses det for at være normalt. Blandt disse hunderacer tælles Sankt Bernhard, Bulldog, Blodhund, Spaniels med flere. Ektropiton kan også være opstået som følge af fysisk traume, hvor nerveforsyningen til øjenlåget beskadiges.

Hos nogle hunde ser man at øjenlåget hænger om aften, når musklerne er trætte. Disse hunde må man ikke operere, da øjenlåget så vil begynde at krænge indad.

Hvad er symptomerne på hængende øjenlåg?

Når øjenlåget krænger udad og blotter øjenslimhinden, bliver denne let irriteret, da den fungerer som en ”støvsamler”. Denne irritation giver rødme, øget tåreflåd og øjet bliver ofte betændt.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Diagnosen er ligetil at stille, da det udadkrængende øjenlåg tydeligt ses.

Hvordan behandles hængende øjenlåg?

Hos hvalpe af store racer ses af og til en mild ektropion, der retter sig med alderen. Hos disse hvalpe bør man vente med kirurgi, indtil man har set om øjenlåget retter sig. Behandlingen vil da gå ud på at holde øjet rent med øjenbadevand (saltvand).

Når ektropion er behandlingskrævende, anvendes kirurgi, hvor øjenlåget strammes op. Ved en almindeligt brugt operation mod ektropion skæres et lille V formet snit i kanten af øjenlåget, således at øjenlåget forkortes en smule, når det sys sammen igen.

Cocker spaniel

Seneste artikler

Forekomst: ** Hvad er mellemørebetændelse? Øret deles traditionelt op i tre dele. Det ydre øre som består af øreflappen og den ydre øregang....
Forekomst: *** Hvad er øremider? Øremiden Otodectes cynotis er et relativt almindeligt problem hos hvalpe (killinger rammes dog væsentligt...
Ixodes ricinus Hvad er en skovflåt? En skovflåt kaldes fejlagtigt ofte en ”tæge”, men den er ikke et insekt som tægen, men en mide. Der...