Google+

Akut diarré

Diarré hos kat

Hvad er diarré?

Diarré er ikke en sygdom, men et symptom med hyppig og tynd afføring. Når man snakker om akut diarré er der tale om en kort tidsperiode, måske på nogle dage, hvorimod kronisk diarré har stået på i uger til måneder.

Hvorfor opstår diarré?

Der er mange årsager til diarré, og oftest finder man ikke årsagen, da de fleste katte spontant bliver raske. Diarré af ukendt årsag ses hyppigt hos katte, især hos killinger.

Diarré kan skyldes:

  • * Noget katten har spist. Dette kan være for meget foder, pludselig foderændring, fordærvet foder, mælk, foderallergi med mere. Dette er nok den hyppigste årsag til diarré, specielt hos unge katte.
  • * Infektiøs diarré. Infektiøs diarré kan skyldes sygdomsfremkaldende bakterier, virus eller svampe.
  • * Funktionel diarré. Dette ses for eksempel ved stress.
  • * Hindring af tarmpassage. Katten kan have spist et fremmedlegeme, tarmen være foldet tilbage om sig selv, brok eller lignende.

Hvad er symptomerne på diarré?

Foruden den vandige og hyppige afføring kan der eventuelt også ses andre symptomer som opkast, dehydrering, feber, appetittab, mental depression og mavesmerter.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Den egentlige årsag til diarré kan være svær at finde, og ofte finder man den ikke. Din dyrlæge vil måske lave en eller flere af disse undersøgelser for af finde årsagen til diarréen. Dyrlægen vil lytte til sygdomshistorien og lave en fysisk undersøgelse og måske kigge på en svaberprøve i et mikroskop. Det kan være en god idé at tage en afføringsprøve med til dyrlægen, da den blandt andet kan undersøges for orm, sygdomsfremkaldende bakterier eller virus.

Røntgenbilleder kan komme på tale, hvis der er mistanke om fremmedlegeme, obstruktion eller mavesmerter.

Hvordan behandles diarré?

Når den underliggende årsag kendes, skal denne naturligvis behandles, men ved virusinfektion er der ingen specifik behandling. Hvis årsagen til diarréen er ukendt behandles symptomatisk. Den symptomatiske behandling går ud på at:

  • * Genskabe kattens væskebalance. Katte med diarré mister meget væske, hvorfor frisk vand eventuelt iblandet elektrolytter (kan fås i små breve) er essentielt. Hvis katten bliver slap eller ikke vil drikke, er det vigtigt at den kommer til dyrlægen, så den kan få væske.
  • * Katten fastes i 6-12 timer. Herefter introduceres letfordøjelig mad i små portioner. Det kan være hytteost, kogt kylling uden skind eller tun. Man kan også købe speciel mavetarmdiæt hos dyrlægen enten som vådfoder (Specific Digestive Support FIW) eller som tørfoder (Specific Digestive Support FID). Gradvist (over 5-10 dage) vender katten tilbage til normal kost.
  • * Probiotika (Zoolac, Pro-kolin) der styrker den normale tarmflora på bekostning af den sygdomsfremkaldende tarmflora virker godt på mild til moderat diarré.
  • * Fibre har en god effekt på diarré. Fibre opsuger det overskydende væske i tarmen, stimulere tarmbevægelserne og styrker de gavnlige bakterier i tarmen. Produkter der indeholder med fibre kan nævnes: Stomax og Pro-fibre.
  • * Hvis katten har feber og diarréen er bakterielt betinget, kan antibiotika være en mulighed.

Gråstribet killing

Seneste artikler

CalculusHvad er tandsten?Tandsten forekommer hos næsten alle katte i større eller mindre grad. Tandsten starter som bakterielle belægninger (plak)...
Hvorfor bliver en kat overvægtig?Overvægt skyldes for stort indtag af kalorier og er i mange tilfælde kombineret med en mindre aktiv livsstil. Fra...
Felin panleukopeni Hvad er kattesyge? Parvovirus er en DNA-virus, der giver sygdom i mave-tarmkanalen. Kattesyge har et hurtigt og voldsomt forløb,...