Google+

Min hund har store problemer med ørene - er det bedst hun får fred?

Hej

Jeg har en dejlig hund, som jeg forguder, MEN som har øre problemer. Jeg har været ved dyrlæge med hende ca. hver anden måned, hvad gør jeg...

Hun er ikke glad, virker trist og har ondt. Hun er pt. i behandling med EasOtic (øredråber) og Brentacort.

Når hun ryster på hovedet, kommer der store klatter ud, ligner brunt snot, og det lugter som sure tæer. Jeg har altid kunne komme til det øre, men ikke mere, det gør for ondt.

Har læst en masse på nettet om de problemer med ører, men hvad gør man som hundeejer, vil ikke gerne af med hende. Når man afskaffer sig et dyr, er det for altid, med mindre, andre forhold spiler ind.

Måske, er det bedst hun får fred...

 

Venlig hilsen Marie

 

Giv mig jeres råd


 

Hej Marie

 

Øreproblemer kan være meget frustrerende, da de ofte er tilbagevendende. Samtidig er det meget generende for hunden. Men mange hunde kommer til at fungere godt med den rette behandling. Jeg har derfor nogle forslag, inden du overvejer aflivning. Du skal dog forberede dig på at der er dyrt, frustrerende og et stort arbejde at have en hund med tilbagevendende øreproblemer, hvilket man selvfølgelig også skal overveje.

Årsagen til øregangsbetændelse kan til dels tilskrives ørets anatomi – hængende ører giver et varmt og fugtigt miljø. Hund der er glad for at bade i søer, kan også få øreproblemer. Men der er også ofte en underligende årsag til problemerne, som oftest er allergi. Allergi kan opdeles i allergi mod luftbårne allergener (atopi som f.eks. allergi mod pollen og husstøvmider), og allergi mod fødevarer. Man kan testen hvilke luftbårne allergener hunden reagerer på, ved at analysere en blodprøve, og efterfølgende kan der fremstilles hyposensibiliserings vacciner til den enkelte hund. Man skal indstille sig på at hunden skal have disse injektioner resten af dens liv, samt at der er en stor risiko for at vaccinationsprogrammet ikke har tilstrækkelig eller slet ingen effekt.

En anden type af allergi er fødevaremiddel allergi. Denne allergi kan man ikke teste for gennem en blodprøve, så ”testen” består i at man giver hunden en hypoallergen diæt (f.eks. Hills z/d). Det er yderst vigtigt, at hunden ikke får noget som helst andet end dette foder, så INGEN godbidder, tyggeben eller lignende. For med sikkerhed at vurdere om diæten har eller ikke har en effekt, skal man holde ud i 8 uger. Ofte vil en hund have begge typer af allergi, men det er ikke sjældent at allergien kan holdes nede ved at give hypoallergen diæt som eneste behandling.

Der er der ingen bivirkninger ved at give et hypoallergen foder, og der er som sagt mange hunde der fungere godt på dette alene. Så jeg vil derfor anbefale dig at prøve dette i 8 uger. Selv om dette ikke skulle have effekt, er der stadig risiko for at din hund er allergiger. Hypoallergen foderet kan evt. kombineres med ovenstående hyposensibiliserings vaccine eller binyrebarkhormon (meget effektivt og billigt med desværre har binyrebarkhormon en del bivirkninger).

Herudover så er det meget vigtigt at øret holdes rent. Er ørene på hunden begyndt at lugte surt, eller kan man se ørevoks i øret, trænger øret til at blive renset. Her er en brugsanvisning til at rense et hundeøre:

* Løft øret, så øregangen bliver synlig

* Fjern med forsigtighed synlig snavs og overflødig ørevoks med et stykke vat

* Tryk 1-2 ml ørerens ned i øregangen (f.eks. Epi-Otic, Otoclean, Otodine el. lign.)

* Ofte ryster dyret hovedet efter behandlingen, så yderligere løsnet snavs rystes ud

* Tør efter med en tot vat

* Dette gentages nogle gange, indtil øret er rent

Hvis øret er rigtig ømt, kan det være svært at få lov til at rense op, men efter et par dages behandling, plejer smerterne at fortage sig, og man kan få lov til at rense øret op.

 

God bedring med din hund.

 

Med venlig hilsen

Dyrlæge Thea S. Kamstrup