Google+

Bændelorm

Bændelorm hos kat

Hvad er bændelorm?

Der findes flere arter af bændelorm der kan smitte katte, men den mest almindelige hos katte hedder Diphyllidium caninum. Bændelormen sætter sig fast i kattens tyndtarm hvor de længste arter kan blive flere meter lange. Diphyllidium caninum bliver dog kun op til ca. 50 cm lang. Bændelormen er en hermafrodit, der befrugter sine egne æg.

Hvordan smitter bændelorm?

Bændelormen sidder i tyndtarmen og afstøder kapsler med æg. Æggene ligner agurkekerner eller riskorn når de findes i afføringen eller omkring kattens endetarmsåbning. Ægkapslerne er bevægelige. Æggene frigøres fra kapslen, så æggene kan optages af en mellemvært, hvor de udvikles til larver. For Diphyllidium caninum er mellemværten en loppe. Når katten soignerer sig optages loppen, og bændelormen udvikler sig til en fuldvoksen bændelorm i kattens tyndtarm.

Kan bændelorm smitte til mennesker?

I teorien kan Diphyllidium caninum godt smitte til mennesker, men kun hvis man spiser en inficeret loppe. Derfor ses det yderst sjældent, at mennesker smittes med kattens bændelorm.

Hvad er symptomerne på bændelorm?

Bændelorm giver normalt ingen symptomer. Der kan dog af og til ses kløe omkring endetarmsåbningen, når ægkapslerne aktivt forlader katten.

Af og til ses de riskorns-/agurkekernelignende ægkapsler i afføringen eller på katten i haleregionen.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Kattens afføring undersøges for forekomst af æg.

Hvordan behandles bændelorm?

Der findes flere forskellige ormekure, og de fås både som pasta, piller og mikstur. De er alle på recept.

Hvordan forebygges bændelorm?

Kattens mest almindelige bændelorm Diphyllidium caninum kan forebygges ved at behandle sin kat mod lopper. Hvis der ikke er nogen lopper i kattens omgivelser, har bændelormen ingen mellemvært, og kan derved ikke smitte katten.

Hellig birma

Seneste artikler

Forekomst: *** Hvad er øremider? Øremiden Otodectes cynotis er et almindeligt problem hos killinger. Det er derimod væsentligt sjældnere at...
Min kats pels ser ud som om den er støvet, og hun har fået det dårligere og dårligere indenfor de sidste 3 dage. Hun sover meget, spiser meget...
Jeg opdagede for et års tid siden en lille "klump" på min kat af størrelse og form som en flækket mandel, der sad under huden på flanken. Den er...