Google+

Grå stær hos hund

Hvorfor opstår grå stær?

Grå stær opstår, når der trækkes vand ind i linsen på grund af forandringer i linsen.

Grå stær kan enten være medfødt eller erhvervet (opstået når hunden er ældre end 8 uger). Grå stær der er medfødt eller som opstår inden 6 års alderen er ofte arvelig. Den arvelige form for grå stær er den hyppigst forekommende hos hunde. Man mistænker omkring 150 hunderacer for at have den arvelige form for grå stær, blandt disse findes Glathåret Fox Terrier, Havanese, Bichon Frise, Boston Terrier, Toy-, Dværg- og Mellempudel og Amerikans Cocker Spaniel. Dyrlægen kan hos disse racer se på forandringerne i linsen om det sandsynligvis er en arvelig type grå stær.

Der er en lang række af årsager til erhvervet grå stær, for eksempel sukkersyge, alder (senil katarakt), regnbuehindebetændelse, grøn stær (glaukom), giftstoffer og progressiv retina atrofi (PRA).

Hvis en ældre hund hurtigt udvikler grå stær, bør den undersøges for sukkersyge, da hunde med sukkersyge kan udvikle grå stær over få uger.

Hvad er symptomerne på grå stær?

Symptomerne på grå stær er uklarheder i linsen, der medfører nedsat syn eller blindhed. Symptomerne varierer fra små pletter eller streger i linsen til ”fuldmodent grå stær”, hvor det udefra ikke er muligt at se igennem linsen med heraf følgende kraftig synsnedsættelse eller blindhed. Grå stær kan også være ”overmodent”, hvor linsens proteiner hensmelter og lækkes ud i øjet. Dette giver et rynket udseende af linsen.

Man må ikke forveksle grå stær med senil sklerosis, som er en normal fysiologisk ældning af linsen. Senil sklerosis ses efter 6 års alderen og er en grålig uklarhed af linsekernen, der ikke giver synsnedsættelse, og derfor ikke kræver behandling.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Dyrlægen kan genkende de karakteristiske forandringer i linsen, man ser ved grå stær.

Hvordan behandles grå stær?

Der findes ingen medicinsk behandling, der kan forsinke eller hindre udviklingen af grå stær. Hvis forandringerne sidder centralt i linsen, kan øjendråber (Atropin®) der udvider pupillen være en mulighed. Den store pupil lader mere lys trænge ind til nethinden og kan på denne måde måske forbedre synet.

For hunde med en kraftig synsnedsættelse er operation en mulighed. Man vil som regel kun operere det ene øje. Ved operationen vil dyrlægen suge det uklare linsematriale ud, og man kan eventuelt indsætte en ny kunstig linse. Det er nødvendigt at opsøge en specialist for at få denne operation udført.

Tre hundehoveder

Seneste artikler

Konjunktivitis Hvad er øjenbetændelse? Øjenbetændelse opstår, når der går betændelser i øjenslimhinden (konjunktiva). Øjenbetændelse er...
Forekomst: *** Hvad er forkert stillede øjenhår? Forkert stillede øjenhår er øjenhår der vokser i en forkert retning, eller et forkert sted,...
Forekomst: ** Hvad er progressiv retina atrofi? Progressiv retina atrofi (PRA) er en fremadskridende tilbagedannelse af nethinden (retina). Nethinden...