Google+

Bugspytkirtelbetændelse

Akut bugspytkirtelbetændelse hos kat

Akut pancreatitis

Hvad er bugspytkirtelbetændelse?

Bugspytkirtlen er både et endokrint- og et eksokrint organ. At bugspytkirtlen er endokrin, betyder at den danner hormoner, der sendes rundt i kroppen med blodet. Et af disse hormoner som bugspytkirtlen danner, er insulin. Insulin styrer cellernes optagelse af sukker. Den eksokrine del af bugspytkirtlen danner enzymer der udskilles til tarmkanalen. Her aktiveres enzymerne og hjælper til med at nedbryde maden til mindre partikler.

Akut bugspytkirtelbetændelse opstår når bugspytkirtlens enzymer aktiveres inde i bugspytkirtlen, i stedet for ude i tarmkanalen. De aktiverede enzymer giver en voldsom betændelse og kan potentielt ødelægge bugspytkirtlen.

Hvad er årsagen til bugspytkirtelbetændelse?

Som regel finder man ikke årsagen til bugspytkirtelbetændelse. Man ved dog at overvægt og indtagelse af fed mad er prædisponerende for hunde. Man mistænker desuden abdominal traume, visse typer af medicin samt stofskiftesygdomme for at være prædisponerende hos både hund og kat.

Hvad er symptomerne?

Katte viser ikke ligeså tydelige tegn på bugspytkirtelbetændelse som hunde gør. Muligvis vil man ikke se andet på katten end nedstemthed, appetittab, inaktivitet og muligvis opkast (ofte gult pga. indhold af galde). Man kan dog også se symptomer som hos hundene i form af: ”bedende stilling” pga. smerter i maveregion, diarré, feber og dehydrering.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Det kan være svært at stille diagnosen, da andre lidelser i bughulen har lignende symptomer. Derfor vil diagnosen ofte være en sandsynlighedsdiagnose, der baserer sig på flere forskellige diagnostiske test. De test din dyrlæge sandsynligvis vil udføre vil være: Røntgen af bughulen, ultralydsscanning af bughulen, blodprøver der bl.a. viser niveauet af nogle af bugspytkirtlens enzymer.

Disse blodprøver vil oftest skulle sendes ud af huset til et eksternt laboratorium, hvorfor behandlingen ofte vil påbegyndes inden man har svaret på disse blodprøver. Dyrlægen vil eventuelt åbne katten for direkte at kunne se bugspytkirtlen og eventuelt tage en biopsi, for at få en hurtig diagnose og igangsætte den rette behandling.

Hvad er behandlingen?

Behandlingen skal påbegyndes så hurtigt som muligt. Katten må hverken tilbydes mad eller vand i 2-3 dage, for at hindre stimulation af bugspytkirtlen. I stedet gives væske med næring som drop eller under huden. Katten kan desuden have brug for anden medicin, så som antibiotika, insulin og medicin mod kvalme, mavesår og smerter.

Hvad er prognosen?

En svær bugspytkirtelbetændelse en alvorlig sygdom, og omkring halvdelen af patienterne vil dø af sygdommen. Milde tilfælde af bugspytkirtelbetændelse har derimod en god prognose.

Når katten er kommet sig efter sygdommen, vil den desuden have risiko for en eller flere følgesygdomme i form af sukkersyge, eksokrin bugspytkirtelinsufficiens (bugspytkirtlen producerer for få enzymer) og tilbagevendende bugspytkirtelbetændelse.

 Gråstribet kat

Seneste artikler

CalculusHvad er tandsten?Tandsten forekommer hos næsten alle katte i større eller mindre grad. Tandsten starter som bakterielle belægninger (plak)...
Hvorfor bliver en kat overvægtig?Overvægt skyldes for stort indtag af kalorier og er i mange tilfælde kombineret med en mindre aktiv livsstil. Fra...
Felin panleukopeni Hvad er kattesyge? Parvovirus er en DNA-virus, der giver sygdom i mave-tarmkanalen. Kattesyge har et hurtigt og voldsomt forløb,...