Google+

Angst for tordenvejr hos hund

Hvad er en ”tordenvejrs-fobi”?

Når hunden reagerer voldsomt og pludseligt på tordenvejr, hvor den viser frygt og forsøger at flygte, kalder man det en ”tordensvejrs-fobi”. Symptomerne varierer meget fra hund til hund, men det kan være, at man ser hunden savle, halse, stivne eller blive overaktiv, ryste, afsætte urin og afføring, kaste op, udvise destruktiv adfærd, gø/pibe/hyle og forsøge at flygte. Af og til ser man hunde der bliver paniske, hvor de bliver ”immune” overfor smerte og al menneskekontakt.

Hvordan forebygges angst for tordenvejr?

Man mener at tidlig eksponering (gerne inden hvalpen fylder 4 måneder) over for lyde virker forebyggende. En hvalp kan eksponeres over for lyd med en lyd-cd.

Desuden er der racer der er specielt lydfølsomme, og man mener derfor at avl spiller en rolle.

Hvordan behandles angst for tordenvejr?

Angst kan behandles med medicinering og adfærdsmodificering.

Medicinering

Er det nødvendigt at medicinere hunden, skal man henvende sig til sin dyrlæge. Der er forskellige typer af medicin, og det er lidt med forskel hvilken medicin dyrlægen vælger at anbefale. Det vil dog som regel altid være en medicin der også sløver hunden, så hunden ofte vil vælge at lægge sig til at sove.

Det at det er vigtigt at give hunden medicinen, inden den bliver urolig. Det er en god idé at starte medicineringen ca. 1 time, inden man forventer, at tordenvejret starter. Hvis hunden først er blevet bange, har medicinen ikke samme effekt.

Adfærdsmodificering

Det er vigtigt ikke at belønne angsten. Det kommer man nemt til uden at være bevidst om det ved at give hunden opmærksomhed, når den er angst og fortælle den at det også er synd for den. På denne måde bekræfter man hunden i, at der rent faktisk er noget at være bange for.

Dagligdagens pacificerende kommandoer, som ”rolig” og ”sit”, vil man også kunne bruge, når hunden bliver angst.

Nogle hunde føler sig trygge i små rum, gerne lidt huleagtige. Man kan indrette et trygt rum med et tæppe til hunden. Man bør også stille drikkevand, legetøj og snack (tyggeben/kiks eller lignende) til rådighed for hunden.

                                         Hund

Seneste artikler

Koprofagi Hvorfor spiser hunden afføring? At hunde spiser afføring er i et vist omfang normalt. Det gælder tæven, der spiser hvalpenes afføring...
En hund, der strejfer er farlig, både for den selv og dens omgivelser og skal derfor stoppes.Hvorfor strejfer min hund?En hund strejfer for at...
Hvad er nytårsangst? Når hunden reagerer voldsomt og pludseligt på fyrværkeri, hvor den viser frygt og forsøger at flygte, kalder man det fobi...