Google+

Når hunden spiser afføring

Koprofagi

Hvorfor spiser hunden afføring?

At hunde spiser afføring er i et vist omfang normalt. Det gælder tæven, der spiser hvalpenes afføring for at holde reden ren. Dette er dog en adfærd, der hører op, når hvalpene er nogle uger gamle, og selv kan komme ud af reden. Når andre hunde spiser afføring enten fra sig selv eller fra andre, er det en god idé at undersøge, om der ligger en sygdom bag opførslen. Blod i afføringen, bugspytkirtel insufficiens eller bakteriel overvækst i tarmen kan få en hund til at interessere sig for sin egen eller andres afføring. Det er dog ofte et adfærdsproblem, der ligger bag. Der kan være mange årsager, blandt disse kan nævnes:

  • * Hunden søger opmærksomhed ved manøvren
  • * Hunden har observeret en tæve, der gør rent efter sine hvalpe
  • * Normal undersøgende adfærd
  • * Sult
  • * Hunden er understimuleret og har let adgang til afføring såsom i en løbegård

Mangler hunden noget i sin kost?

Hvis du giver din hund et fuldfoder af god kvalitet, får din hunden nu får alle de næringsstoffer, den skal bruge. Hyppigst er der tale om et adfærdsproblem, når hunden spiser sin egen afføring. Adfæren kan dog også ses hos hunde, der ikke får tilstrækkeligt med fibre i deres kost. Hvis du har mistanke om at din hund ikke får tilstrækkeligt med fibre i kosten, kan du supplere med et fibertilskud, f.eks. Pro-fibre til hunde. Men som nævnt er koprofagi (at hunden spiser sin egen afføring) hyppigst et adfærdsproblem.

Hvordan stopper man adfærden?

Hvis unoden skyldes en underliggende sygdom, skal denne naturligvis behandles. Er det derimod et adfærdsproblem, er det vigtigt at være konsekvent. Man kan prøve en eller flere af følgende ting:

  • * Lær hunden en ”lad ligge” kommando
  • * Aktivering af hunden, så energien henledes på andet end at spise afføring. Man kan for eksempel lade hunden finde gemt foder.
  • * Begræns adgangen til afføring. Dette kan gøres ved at lufte hunden i snor og samle afføringen op.
  • * Opdel hundens daglige madration i flere. Dette øger mæthedsfornemmelsen og kan måske mindske hundens lyst til at æde andre ting. Et fiberrigt (light) foder øger ligeledes mæthedsfornemmelsen, eller et supplement med fibre (Pro-fibre til hunde).

Der findes desuden piller (Stool Repel-UM) der mindsker hundens lyst til at æde sin egen afføring. Man giver dem dagligt i forbindelse med et måltid i 14 dage. En bedring vil som regel indtræde efter 3-4 dage.

Seneste artikler

En hund, der strejfer er farlig, både for den selv og dens omgivelser og skal derfor stoppes.Hvorfor strejfer min hund?En hund strejfer for at...
Hvad er nytårsangst? Når hunden reagerer voldsomt og pludseligt på fyrværkeri, hvor den viser frygt og forsøger at flygte, kalder man det fobi...
Angst for tordenvejr er det, man kalder en ”lyd-fobi”, og er blandt de hyppigste fobier hos hunde. Det kan dog være alle aspekter af tordenvejr...