Google+

Forhøjet stofskifte hos hund

Forekomst: *

Hvad er forhøjet stofskifte?

Skjoldbruskkirtlen (glandula thyroidea) er en lille kirtel, der sidder ved skjoldbrusken (adamsæblet). Dens funktion er at producere hormoner, der transporteres med blodet til alle kroppens celler. Skjoldbruskkirtelhormonernes vigtigste funktion er at styre cellernes funktionshastighed. Når skjoldbruskkirtlen producerer for få hormoner arbejder cellerne for langsomt, hvilket giver for lavt stofskifte (hypothyreoidisme). Når der produceres for mange hormoner arbejder cellerne for stærkt og giver forhøjet stofskifte (hyperthyreoidisme). Forhøjet stofskifte er en sygdom der sjældent ses hos hunde. Gennemsnitsalderen for hunde der diagnosticeres med forhøjet stofskifte er 10 år.

Hvorfor opstår forhøjet stofskifte?

Forhøjet stofskifte er som sagt en sjælden lidelse hos hunde. Når forhøjet stofskifte konstateres hos hunde skyldes det oftest en kræftknude (adenocarcinom) i skjoldbruskkirtlen. De godartede knuder (adenomer) er som regel små og giver sjældent symptomer hos hunde. Derfor opdages de sjældent, og omkring 9 ud af 10 hunde med symptomer på forhøjet stofskifte har en kræftknude.

Hvad er symptomerne på forhøjet stofskifte?

Symptomerne på forhøjet stofskifte kan variere fra hund til hund. Blandt de mest almindelige symptomer er:

  • Vægttab på trods af øget appetit.
  • Øget tørst og tissetrang.
  • Uplejet pels.
  • Ændret adfærd. Hunden bliver hyperaktiv eller nervøs, af og til ses også aggressivitet.
  • Opkast og diarré.
  • Varmeintolerance. Hunden vil søge et køligt sted at sove. Det kan være at den først flytter sovepladsen fra kurven og ud på gulvet eller måske vil den ligefrem vælge badekaret som den foretrukne soveplads.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

For at få en sikker diagnose når en knude findes på hundens hals, skal der udtages en biopsi. Desværre er der ofte mange blodkar i knuden, hvorfor det kan være nødvendigt at udtage biopsien ultralydsguidet, for at undgå de store blodkar.

Hvordan behandles forhøjet stofskifte?

Da forhøjet stofskifte hos hunde næsten altid skyldes kræft, er den foretrukne behandling at fjerne knuden kirurgisk. Desværre har knuden ofte invaderet det omkringliggende væv, såsom nerver, blodkar, luft- og spiserør, hvilket kan gøre den meget svær, hvis ikke ligefrem umulig at fjerne.

Hvis det ikke er muligt at fjerne knuden kirurgisk, kan behandling med radioaktivt jod eller medicinsk behandling komme på tale.

Behandling med radioaktivt jod

Radioaktivt jod optages ligesom alt andet jod af skjoldbruskkirtlen. Radioaktiviteten ødelægger så kræftcellerne omkring sig, hvorved overproduktionen af hormoner ophører.

Denne behandlingsmulighed er ikke velafprøvet hos hunde og ganske få steder tilbyder den.

Medicinsk behandling

Da medicinen ikke dræber kræftcellerne er dette ikke et godt behandlingsvalg til hunde. Den medicinske behandling kan udelukkende bruges til at kontrollere symptomerne fra det forhøjede stofskifte, men det kurerer ikke hunden for dens kræftsygdom.

Hyrdehund

Seneste artikler

Forekomst: * Hvad er hyperparathyreoidisme? Parathyreoideakirtlerne (biskjoldbrusskirtlerne) er små kirtler der sidder lige ved skjoldbrusken...
Forekomst: *(*) Hvad er akromegali? Akromegali ses oftest hos midaldrende og ældre tæver. Lidelsen skyldes en øget produktion af væksthormon fra...
Forekomst: *** Hvad er Cushing´s syndrom? Cushing´s syndrom skyldes en overproduktion af binyrebarkhormon. Årsagen til denne overproduktion af...