Google+

Hyperparathyreoidisme

Forekomst: *

Hvad er hyperparathyreoidisme?

Parathyreoideakirtlerne (biskjoldbrusskirtlerne) er små kirtler der sidder lige ved skjoldbrusken (adamsæblet). Parathyroideakirtlerne styrer calciumbalancen i kroppen. Er calciumniveauet for lavt i blodbanen, udskiller parathyroideakirtlerne parathyroideahormon (PTH), der frigiver calcium fra knoglerne. Hvis der frigives for meget af dette hormon, tappes skelettet for kalk.

Årsagerne til hyperparathyroidiske kan være:

  • En svulst i biskjoldbruskkirtlen
  • Overvæskt at biskjoldbruskkirtlerne
  • Ondartede svulster andre steder i kroppen kan udskille et PTH-lignende stof
  • Kroniske nyrelidelser, hvor der bl.a. udskilles for meget calcium over nyrerne, resultere i en øget PTH produktion
  • Endeligt kan parathyroidisme skyldes en mineral-uligevægt i foderet, eller utilstrækkelig mængde vitamin D. Mineral-uligevægten opstår når forholdet mellem calcium og fosfor er forkert, eller foderet indeholder for lidt calcium. Denne fejlernæring ses hyppigst hos hunde der næsten udelukkende fodres med kød.

Hvad er symptomerne på hyperparathyreoidisme?

Mange af de kliniske symptomer er et resultat af det forhøjede niveau af calcium i blodbanen: øget tørst, tisser mere, mister appetitten, kaster op, forstoppelse og generel muskelsvaghed. På grund af afkalkningen af knoglerne ses en øget tendens til knoglebrud som følge af knogleskørhed. Underkæben kan blive blød (”rubber jaw”) og tænderne løse.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen hyperparathyreoidisme?

Hvis mistanken om parathyroidisme opstår, f.eks. på baggrund af de kliniske symptomer, kan dyrlægen tage en blodprøve hvor niveauet af calcium, fosfat og PTH måles. Mistanken om parathyroidisme kan også opstå på baggrund af røntgenbilleder, hvor der ses nedsat knogledensitet (afkalkning).

Hvordan kan hyperparathyreoidisme behandles?

Behandlingen rettes mod årsagen. Skyldes det forhøjede niveau af PTH en svulst, fjernes denne kirurgisk. Er årsagen kronisk nyresvigt, rettes behandlingen mod at skåne nyrerne, og er kosten problemet sørger man for at give hunden en velafbalanceret kost.

Hvordan er fremtidsudsigterne for en hund med hyperpararthyreoidisme?

Prognosen afhænger meget af årsagen til hyperparathyreoidisme. Er årsagen en svulst eller kronisk nyresvigt er prognosen dårlig, mens prognosen er god hvis årsagen er uafbalanceret kost.

Seneste artikler

Forekomst: *(*) Hvad er akromegali? Akromegali ses oftest hos midaldrende og ældre tæver. Lidelsen skyldes en øget produktion af væksthormon fra...
Forekomst: *** Hvad er Cushing´s syndrom? Cushing´s syndrom skyldes en overproduktion af binyrebarkhormon. Årsagen til denne overproduktion af...
Forekomst: ** Hvad er sukkersyge og hvad er symptomerne? Sukker er energi til cellerne, og for at cellerne hele tiden kan få energi, er der konstant...