Google+

Øjenbetændelse

Øjenbetændelse hos kat

Konjunktivitis

Hvad er øjenbetændelse?

Øjenbetændelse opstår, når der går betændelser i øjenslimhinden (konjunktiva). Øjenbetændelse er den hyppigste øjensygdom hos katte.

Hvorfor opstår øjenbetændelse?

Der er mange årsager til øjenbetændelse. En øjenbetændelse kan være primær, hvor betændelsen skyldes en infektion eller irritation af øjet. Eksempler på primære årsager til øjenbetændelse:

  • Fysisk irritation. Der kan være kommet lidt skidt eller støv i øjet.
  • Unormalheder i øjenomgivelserne. Et øjenhår kan sidde forkert eller der kan være et lille sår eller en knude på øjenlåget, der sidder og irriterer.
  • Allergi.
  • Lidelser i tåreapparatet. Øjet kan for eksempel producere for lidt tårevæske eller en tårekanal kan være stoppet.
  • Smitsom øjenbetændelse forårsaget af bakterier eller virus.

Øjenbetændelsen kan også være sekundær, hvilket betyder at øjenbetændelsen opstår som følge af en anden sygdom. Dette kunne være katteinfluenza (felin herpesvirus-1/rhinotracheitis felis eller Felin Calicivirus) eller chlamydia (Chlamydia psittaci).

Hvad er symptomerne på øjenbetændelse?

Symptomerne varierer alt efter graden af øjenbetændelse. I starten vil man se et vandigt øjenflåd der over tid vil blive tyktflydende. Når der kommer en bakteriel infektion i øjet, vil flådet blive tyktflydende og gult (pus). Både øjenslimhinden og senere også det hvide i øjet (sclera) vil blive rødt, og man kan se, at øjenslimhinden hæver op.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

At stille diagnosen øjenbetændelse er som regel ligetil, men dyrlægen vil ofte vælge at lave nogle undersøgelser for at finde årsagen til øjenbetændelsen og dermed den rette behandling. Her er nogle undersøgelser, som dyrlægen eventuelt vil finde relevante:

  • Dyrkning af bakterier fra øjet. Her kan dyrlægen finde ud af hvilke bakterier, der har inficeret øjet, samt hvilke typer af antibiotika de er følsomme overfor.
  • Flouresceinfarvning. Flourescein farver grønt. Hvis der er et lille sår i øjet, vil flourescein farve såret grønt, og dermed tydeligt at se. Efterfølgende kan der komme lidt grøn væske ud af næsen på katten, da der er en lille kanal fra øjet til næsehulen.
  • Schirmer tåretest. Ved denne test sættes et lille stykke papir ind i øjet, og man måler så hvor meget tårevæske øjet producerer.
  • Skrab fra øjenslimhinden. Skrabet kan være nyttigt til en hurtig bestemmelse af bakterieforekomsten i øjet.

Hvordan behandles øjenbetændelse?

Behandlingen af øjenbetændelse afhænger af årsagen. Ved en almindelig bakteriel øjenbetændelse er det vigtigt at holde øjet rent. Man kan bruge en vatrondel og lidt lunken vand fra hanen eller saltvand. En vatrondel må kun bruges til ét øje. Det vil ofte også være nødvendigt at dryppe øjet med øjendråber med antibiotika. Da øjendråberne hurtigt forlader øjet med tårevæsken, er det vigtigt at behandle øjet hyppigt.

Andre årsager til øjenbetændelse kræver andre behandlinger, og det er derfor vigtigt at få klarlagt årsagen til øjenbetændelsen, inden behandlingen startes op.

Besøg vores øjenpaneldyrlæge på Herlev Dyreklinik hvis du er i tvivl og bor i nærheden.

Tre katte

Seneste artikler

Forekomst: * Hvad er forkert stillede øjenhår? Forkert stillede øjenhår er øjenhår der vokser i en forkert retning eller et forkert sted,...
Keratokonjunktivitis sicca Hvad er tørre øjne? Tørre øjne er en kronisk øjensygdom, hvor produktionen af den vandige del af tårevæsken er...
Ulcus corneaeHvad er et hornhindesår?Hornhinden er den glasklare forreste del af øjet, hvorigennem man kan se regnbuehinden og pupillen. Hornhinden...