Google+

Chokoladeforgiftning

Chokoladeforgiftning hos hund

Hvad er chokoladeforgiftning?

Chokoladeforgiftning ses af og til hos hunde, da hunde er glade for sukker, og chokolade findes i mange hjem. Theobromin, som er årsagen til chokoladeforgiftning, findes både i chokolade, te og cola. Der er væsentligt mere theobromin i kakaopulver (ca. 20 mg/g) og usødet mørk bagechokolade (ca. 15 mg/g) end i mælkechokolade (ca. 1,5 mg/g) og der er næsten ingen theobromin i hvid chokolade.

Hvad er symptomerne på chokoladeforgiftning?

Symptomerne på chokoladeforgifting begynder som regel senest 12 timer efter at hunden har spist chokoladen. De første symptomer man ser, er som regel ophidselse, hyperaktivitet og nervøsitet. Theobromin er vanddrivende, så hunden vil også drikke og tisse mere end normalt. Opkast og diarré er ligeledes almindelige symptomer. Ved alvorlige forgiftninger kan hunden få bevægelsesforstyrrelser, feber, kramper eller den kan gå i koma.

I store doser kan theobromin være dødelig, men først ved indtagelse af 250-500 mg theobromin/kg. Det vil sige at en hund på 20 kg skal spise 335-670 g usødet mørk bagechokolade eller 3,3-6,7 kg mælkechokolade. Bemærk dog at hunden får symptomer ved langt lavere doser.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Som regel vil ejeren kunne fortælle, at hunden har spist chokolade, og dyrlægen vil så kigge på, om symptomerne passer med dem man ser ved chokoladeforgiftning.

Hvordan behandles chokoladeforgiftning?

Hvis hunden har spist store mængder chokolade, eller hvis den udviser symptomer på forgiftning, skal den behandles.

I de første 4 timer er der stadig chokolade i mavesækken. Derfor giver dyrlægen hunden noget medicin (apomorfin), der får den til at kaste op. Man kan dog ofte se en positiv effekt af at tømme mavesækken i helt op til 8 timer efter indtagelse af chokolade. Herefter kan hunden gives aktivt kul, som absorberer giftstofferne i tarmen. Hvis symptomerne ikke aftager, kan det være nødvendigt at fortsætte med at give aktivt kul hver 4. time.

Theobromin virker vanddrivende. Derfor kan hunden let blive dehydreret, hvilket kan behandles ved at give væske direkte i blodet.

Chokoladeforgiftning kan også give hjertet rytmeforstyrrelser. Dyrlægen kan se om der er rytmeforstyrrelser på et EKG. Rytmeforstyrrelser og for hurtig hjerterytme kan behandles med medicin. Typen af medicin afhænger af typen af rytmeforstyrrelse.

Hvis hunden har kramper kan dette ligeledes behandles med medicin (diazepam eller phenobarbital).

Chihuahua

Seneste artikler

Forekomst: ** Hvad er Syringomyeli? Syringomyeli er en sygdom hvor cerebrospinalvæsken, der normalt ligger omkring hjernen og rygmarven, trænger...
Forekomst: ** Hvad er meningitis? Meningitis er en betændelse i hjernehinderne. Årsagen kan være bakterier, protozoer (encellede organismer) eller...
Hvad er hundesyge?Hundesyge er en meget smitsom virussygdom, der hovedsageligt rammer hundens lunger, fordøjelseskanal og nervesystem. Virus er i...