Google+

Tørre øjne hos hund

Hvorfor opstår tørre øjne?

Årsagen til tørre øjne kan være primær, sekundær eller ukendt. Når sygdommen er primær er den enten medfødt, eller også har tårekirtlerne undergået en spontan senil atrofi (tårekirtlerne tilbagedannes). At sygdommen er sekundær betyder at den er opstået som følge af en anden sygdom. Andre sygdomme som kan forårsage tørre øjne er hundesyge, traumatisk beskadigelse af tårekirtlerne eller deres nerveforsyning, tilstoppede tårekirteludførselsgange (som følge af kronisk øjenbetændelse, lavt stofskifte, pemphigus med flere).

Den hyppigste årsag til tørre øjne er dog autoimmun, hvilket betyder at kroppens eget immunforsvar angriber og ødelægger tårekirtlerne.

Hvad er symptomerne på tørre øjne?

De kliniske symptomer varierer meget, alt efter hvor tørt øjet er. I milde tilfælde vil øjet se normalt ud. Når øjenslimhinden og hornhinden ikke bliver fugtet tilstrækkeligt, irriteres de og bliver smertefyldte. En hund der har ondt i øjet, vil knibe øjnene sammen (blepharospasme), blinke ofte og trække øjet tilbage i øjenhulen (enophthalmus). Med den nedsatte tåreproduktion bliver øjet ikke ”skyllet” af tårerne som normalt, og den tyktflydende tårevæske vil ophobe sig i øjet. Hornhinden fortykkes og keratiniseres (en slags ”hård hud”). Hornhinden vil gradvist blive uklar, få sår og der vil vokse blodkar ind mod centrum af hornhinden. Det er også muligt af hornhinden bliver pigmenteret.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Ved mistanke om tørre øjne udfører dyrlægen en Schirmer tåretest. Dette er en test hvor et lille stykke sugende papir sættes i øjenlågskanten. Herefter kan dyrlægen på papiret se hvor meget tårevæske øjet producerer.

Hvordan behandles tørre øjne?

Hvis tørre øjne skyldes en underliggende sygdom, vil øjentørheden forsvinde når den underliggende sygdom er behandlet.

Den væsentligste komponent i behandlingen af tørre øjne er at stimulere tåreproduktionen. Inden behandlingen påbegyndes, skal en eventuel øjenbetændelse først behandles. Tåreproduktionen kan stimuleres med en øjensalve kaldet Optimmune®vet. Denne behandling virker dog kun, hvis der stadig produceres en smule tårevæske. Herudover skal øjnene renses hyppigt og dryppes med kunstige tårer (Viscotears®, Comfort Shield®).

Cocker spaniel

Seneste artikler

CT-scanning er en specielt type røntgenundersøgelse, hvor vi man kan se på hunde og katte og andre kæledyr på en anden måde en traditionel...
Vi har desværre usædvanligt mange lopper i år, og lopper ser ud til at være et stadigt stigende problem. Så hvis du ikke behandler forbyggende...
Her kan du finde informationer om sygdom og sundhed hos hunde og katte. Kommer du fra dyrlægen med en diagnose på dit kæledyr, men gerne vil vide...