Google+

Min hund drikker og tisser meget

Hej Netdyrlæge

Jeg har en lille Chihauhau. Den sover det meste af dagen. Begyndte at drikke meget og tisse meget. Så jeg troede den havde sukkersyge. Men nej, dens levertal var meget skæve og stofskifteprøven var så lav at det ikke kunne måles. Min hund har skulle tabe sig, men har kun taget på og det er selvom den får diæt mad. Jeg er så bange for at det er leverkræft. Skal til dyrlæge igen på mandag hvor den igen skal have taget en ny blodprøve og have målt T3 og T4 (red: stofskiftehormoner). Den har sovet hele dagen, men dog spist lidt af det foder, som jeg fik hos dyrlægen for at styrke leveren. Er meget bange for at miste den, hvad kan det mon være?  Den fælder også en del.

Mvh. Ingelise


Hej Ingelise

Tak for dit spørgsmål.

Det er godt at du er gået til dyrlæge og begyndt en udredning af din hund og har fået taget blodprøver.

Du skriver at din hund havde meget lave værdier på stofskifteprøven, og et lavt stofskifte passer også godt med din hunds symptomer. Det forklarer hvorfor den ikke kan tabe sig, den fælder og at den er blevet meget træt. Men det forklarer ikke alle dens symptomer.

Det er skjoldbruskkirtlen der lave stofskiftehormoner og styrer stofskiftet. For lavt stofskifte (hypothyreodisme på ”lægesprog”) kan både opstå som en selvstændig sygdom, men skjoldbruskkirtlen kan også blive påvirket af andre sygdomme og af den grund producere for lidt stofskiftehormon. Dette kaldes for ”euthyroid sick syndrome”, og en af de sygdomme der kan udløse dette er Cushings syndrom. Når en hund har Cushings syndrom, begynder den bl.a. at drikke og tisse mere end den plejer og dens leverværdier bliver også påvirkede.

Hvis du hund har Cushings syndrom med en deraf afledt påvirkning af skjoldbrugskirtlen, vil det forklare din hunds symptomer. Din dyrlæge vil sikkert foreslå at I også tester for Cushings syndrom, når din hund skal have taget blodprøver på mandag. Dette er selvfølgelig ikke den eneste mulige diagnose, men passer godt med din hunds symptomer. Jeg kan berolige dig med, at der er en meget lille risiko for at din hund har leverkræft.

Hvis din hund har Cushings syndrom, så er det en sygdom der kan behandles med medicin, og ofte komme hundene til at fungere rigtig godt og bliver symptomfrie med den rette behandling. Dog er det en kronisk sygdom, der kræver behandling resten af hundens liv.

 

Jeg har skrevet et par artikler om hhv. Cushings syndrom og lavt stofskifte, hvis du har lyst til at læse mere.

 

Held og lykke på mandag med de nye blodprøver.

Med venlig hilsen

Dyrlæge Thea S. Kamstrup