Google+

For lavt stofskifte hos hund

Forekomst: ***

Hvad er for lavt stofskifte?

Skjoldbruskkirtlen (glandula thyroidea) er en lille kirtel der sidder i halsen ved skjoldbrusken (adamsæblet). Dens funktion er at producere hormoner, der transporteres med blodet til alle kroppens celler. Skjoldbruskkirtelhormonernes vigtigste funktion er at styre cellernes funktionshastighed. Når der produceres for mange hormoner, arbejder cellerne for stærkt og giver forhøjet stofskifte (hyperthyreoidisme). Når skjoldbruskkirtlen producerer for få hormoner, arbejder cellerne for langsomt, hvilket giver for lavt stofskifte (hypothyreoidisme). Det nedsatte stofskifte bevirker blandt andet, at kropstemperaturen sænkes, hjerterytmen bliver langsommere, og mentalt bliver hunden også lidt langsommere i optrækket.

For lavt stofskifte ses relativt ofte og er sandsynligvis den mest almindelige hormonelle sygdom hos hunde. Tilstanden ses især hos hunde, der er mellem 4 og 8 år, og især hos mellemstore og store hunderacer. Alle hunderacer kan dog rammes af sygdommen.

Hvorfor opstår for lavt stofskifte?

Der er flere årsager til for lavt stofskifte. Dels kan nedsat hormonudskillelse skyldes forandringer i selve skjoldbruskkirtlen, og dels kan tilstanden skyldes forandringer i hypofysen, som sidder lige under hjernen og styrer skjoldbruskkirtlens hormonudskillelse.

Forandringer i selve sjoldbruskkirtlen skyldes oftest en betændelse i skjoldbruskkirtlen (thyreoiditis), forårsaget af kroppens eget immunforsvar, der angriber skjoldbruskkirtlen. Sygdommen kan også skyldes en gradvis tilbagedannelse af kirtelvævet (atrofi). I sjældne tilfælde kan en knude i skjoldbruskkirtlen også give anledning til for lavt stofskifte.

Hvad er symptomerne på for lavt stofskifte?

De mest almindelige symptomer på for lavt stofskifte er forandringer i hud og hårlag. Der kan ses symmetrisk hårtab, ørebetændelse med meget ørevoks og gentagne hudbetændelser. Hvis der er gået betændelse i huden, vil hunden som regel klø sig. Ellers vil hudforandringerne ikke give anledning til kløe. Der ses også ofte en vægtøgning, samt at hunden bliver kuldskær og sløv.

Hos hvalpe vil der foruden ovennævnte symptomer også ses dværgvækst, og hunden vil være mentalt tilbagestående.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Når dyrlægen får mistanke om for lavt stofskifte ud fra hundens symptomer, tages en blodprøve. I blodprøven kan mængden af skjoldbruskkirtelhormon måles.

Desværre kan blodprøvesvaret være misvisende, og hvis hunden har symptomer på for lavt stofskifte, kan det enkelte gange være nødvendigt at ”prøvebehandle” hunden med levothyroxin for at stille den endelige diagnose.

Hvordan behandles for lavt stofskifte?

Behandlingen af for lavt stofskifte består i at give hunden et syntetisk skjoldbruskkirtelhormon kaldet levothyroxin. Medicinen findes som tabletter som hunden skal spise dagligt. Som regel er det resten af hundens liv den skal have behandlingen.

Man vil som regel se, at hunden får det bedre efter et par uger, men det kan tage måneder, inden den fulde effekt af behandlingen er synlig. Både vægttab og genvækst af hår tager tid, inden det er synligt.

Det kan være nødvendigt at justere dosis løbende, og behandlingens effekt bør løbende evalueres. Ved overdosering bliver hunden rastløs og får øget drikkelyst og tissetrang. Ring til din dyrlæge, hvis du mistænker, at din hund er overdoseret.

Overvægtig doven hund

Seneste artikler

Forekomst: * Hvad er hyperparathyreoidisme? Parathyreoideakirtlerne (biskjoldbrusskirtlerne) er små kirtler der sidder lige ved skjoldbrusken...
Forekomst: *(*) Hvad er akromegali? Akromegali ses oftest hos midaldrende og ældre tæver. Lidelsen skyldes en øget produktion af væksthormon fra...
Forekomst: *** Hvad er Cushing´s syndrom? Cushing´s syndrom skyldes en overproduktion af binyrebarkhormon. Årsagen til denne overproduktion af...