Google+

Allergi

Allergi hos hund

Inhalationsallergi, atopi, allergi

Hvad er allergi?

Allergi er en overreaktion fra immunsystemet på fremmede substanser (allergener), der ellers er harmløse. Atopisk dermatitis er allergi mod luftbårne allergener såsom pollen, husstøvmider, støv med mere, som hunden er blevet eksponeret for gentagne gange. Når en hund er allergisk, vil der som regel være flere substanser den reagerer på. Det samlede allergiske respons vil være kraftigere end responset på kun en enkelt substans. Disse stoffer der forstærker det allergiske respons, behøver ikke at være luftbårne, men kan også stamme fra fødevarer eller parasitter (for eksempel lopper). Ofte vil de enkelte allergener ikke alene kunne udløse kløe, men den samlede påvirkning giver et allergisk respons.

De allergiske symptomer starter typisk når hunden er mellem 1 og 3 år gammel, men hos nogle få hunde starter problemet så tidligt som ved 6 månedersalderen. Ligesom helt unge hunde sjældent får atopisk dermatitis, starter de kliniske symptomer på sygdommen sjældent hos hunde der er ældre end 7 år.

Hvorfor opstår allergi?

En hund kan være arveligt prædisponeret for allergi, men allergi opstår ikke før hunden har været eksponeret for pågældende agens flere gange.

Den arvelige prædisponering gør, at atopisk dermatitis hyppigere ses hos nogle hunderacer som Labrador og Golden retriever, mange terriere, Irsk- og Engelsk Setter, Dalmatiner med flere, end hos andre hunderacer.

Hvad er symptomerne på allergi?

Hunde med atopisk dermatitis vil klø sig, især på poterne, ørene, i hoved, armhuler og i lysken. Huden vil rødme på de afficerede områder, og hunden vil eventuelt også kradse hårene helt eller delvist af. Huden i øjenkanten vil også ofte være en smule rød.

Symptomerne bliver ofte forværret af en infektion med bakterier eller svampe på de hudområder hunden klør.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Diagnosen stilles på de kliniske tegn. De hunde der reagerer på pollen, vil have en sæsonvariation i deres kløe, så de klør sig mest i pollensæsonen (forår og sommer). Omvendt vil hunde der er allergiske overfor husstøvmider ofte klø sig mere om vinteren, da man har en tendens til at opholde sig mere indendørs om vinteren. Derfor er en sæsonafhængig kløe yderligere et tegn på atopisk dermatitis.

Hvordan behandles allergi?

Behandlingen kan bestå i at undgå de allergener hunden reagerer på, at kontrollere kløen med kløedæmpende medicin eller ved at desensibilisere hunden over for de specifikke allergener den reagerer på.

En vigtig del af behandlingen er også at få kontrol med andre gener der giver kløe, da de kan forstærke problemet. Har hunden for eksempel lopper, er det vigtigt at få disse behandlet.

Det kan være svært at undgå allergener, især hvis ens hund er allergisk over for f.eks. husstøvmider eller pollen. Hvis hunden er allergisk over for pollen, kan man forsøge at reducere udendørsaktiviteterne i pollensæsonen, eller lufte hunden på det tidspunkt af døgnet, hvor der er færrest pollen i luften. Generelt er der færrest pollen i luften tidligt om morgnen og sent om aftenen. Man bør heller ikke lufte hunden, når græsset er nyslået.

Olie der har en speciel fedtsyresammensætning, kan også hjælpe nogle hunde. Der findes flere olier, der er beregnet til hunde med hudproblemer, blandt andet Aptus Eforion, Omevio Omega 3 og Viacutan.

Steroider kontrollerer kløen effektivt, men der kan opstå alvorlige bivirkninger ved langtidsbrug. Derfor bruges steroider som regel kun i en kort periode til at nedbringe kløen, eller hvis der ikke er anden mulighed for behandling.

Desensibilisering kræver at man ved, hvilke allergener hunden er allergisk overfor. Dette kan undersøges ved en priktest på huden eller en blodprøve. Efterfølgende kan der så fremstilles en vaccine specielt til hunden, med de allergener den reagerer på. Hunden skal i starten have vaccinen ofte, men hyppigheden trappes ned, så hunden slutteligt skal have booster vaccine med nogle ugers mellemrum. Hunden skal som regel fortsætte med disse vaccinationer resten af dens liv.

Hvordan er fremtidsudsigterne for en hund med allergi?

Allergi er et livslangt problem, og det kræver tid og tålmodighed at finde den rette terapi for hunden. For nogle hunde lykkes det aldrig at få kontrol med kløen, men de fleste hunde kan leve et godt liv med få eller ingen symptomer.

                        Sort labrador

Seneste artikler

Forekomst: ** Hvad er mellemørebetændelse? Øret deles traditionelt op i tre dele. Det ydre øre som består af øreflappen og den ydre øregang....
Forekomst: *** Hvad er øremider? Øremiden Otodectes cynotis er et relativt almindeligt problem hos hvalpe (killinger rammes dog væsentligt...
Ixodes ricinus Hvad er en skovflåt? En skovflåt kaldes fejlagtigt ofte en ”tæge”, men den er ikke et insekt som tægen, men en mide. Der...